Usability fail

Recunosc, citesc bloguri. Citesc MULTE bloguri (atât de multe încât în fiecare dimineață am peste o sută de intrări în feed reader). Pe unele – mai rar, ce-i drept – mai și comentez ocazional. Și mă enervează la culme următoarele lucruri:

  1. Tabindex-ul este fucked up. Pentru cine nu știe, în interiorul unui formular poți naviga de la un câmp la altul cu tasta TAB. Adică, după ce scriu comentariul, fără a mai pune mâna pe maus, apăs tab apoi enter. Eh, la unele bloguri, după ce scrii comentariul și apeși TAB, pagina zboară. Usability fail :death:
  2. No access key. În majoritatea forumurilor (vb, ipb, phpbb) accesskey pentru trimiterea unui comment este „s” (în majoritatea browserelor o combinație de ALT+S; în firefox este ALT+SHIFT+S). Cei ce au făcut tema default (classic / kubrik) ar fi trebuit să includă și acest atribut mic și-al dracu la buttonul de submit. N-au făcut-o. Usability fail, again :death: Cel puțin una din cele două amintite ar trebui implementate pe TOATE blogurile, pentru că unii folosesc mouse-ul destul de puțin, fiind mai comod un TAB.
  3. Captcha. Asta este culmea culmilor în materie de paranoia. Cel mai dubios captcha l-am văzut la Filip. De fiecare dată când am comentat la el ziceam că am examen la mate. Mai lipsea să pună un radical și două variabile și era sigur că nu mai primește spam :w00t: Am scris acum ceva timp un tutorial să-ți faci blogul spam free. Împreună cu Akismet am scăpat de spam în proporție de 99% (am MAXIM 2 spam-uri pe săptămână, ceea ce zic eu că-i rezonabil)
  4. Subscribe to comments. Eu sunt unul din nebunii nerăbdători să primească un spam de la blogurile pe care comentează :D Așadar, unde pare un subiect interesant, dacă există, bifez opțiunea sus amintită. Problema la unele bloguri este că bifa respectivă nu e accesibilă prin tab dar este bifată implicit. Da, știu, nici la mine nu e accesibilă cu TAB, dar cel puțin nu e bifată by default. Din păcate, autorul plugin-ului amintit a omis acest amănunt.
  5. ID-urile câmpurilor ce trebuiesc completate sunt, by default, author, email, url. Din păcate, unii consideră acest amănunt unul insignifiant, astfel încât bookmarklet-ul meu nu funcționează :(

Atât momentan. Poate va urma și un al doilea episod :P

3 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter