Noutăți hardware

Noutăți hardware

Poate că nu ai observat, poate că nu te interesează prea tare, dar în ultima săptămână s-au lansat câteva treburi mișto. Mișto de tot!

Ryzen gen 3§

AMD a scos a treia generație de Ryzen. În teste, bate la fund cam orice Intel iar Ryzen 9 este primul procesor consumer cu 12 cores. 12!!! Intel nu are nici un concurent direct pentru Ryzen 9. Bine, pe de altă parte, Ryzen 9 nici nu e disponibil pe undeva, deci…

PCIe gen 4§

Noul procesor vine cu noi chipseturi – x570 – care vin cu suport pentru ultima generație de PCI Express. Ceea ce înseamnă…. lățime de bandă mai mare. Dacă la plăcile video – primele plăci care probabil îți vin în minte când auzi de PCIe – lățimea de bandă (încă) nu era o problemă, noile SSD-uri sunt… ceva deosebit.

De mai bine de cinci ani, SSD-urile au început să se monteze în slotul PCIe, având viteze aproximativ duble comparativ cu suratele SATA. Iar treaba asta a evoluat până când slotul M.2 a ajuns practic un conector alternativ la PCIe și a început să fie integrat în plăcile de bază.

Ce înseamnă asta? Dacă pe SATA vitezele sunt limitate în jurul valorii de 500MB/s, pe M.2 viteza crește de până la șase ori, ajungând la 3000MB/s! Iar dacă asta ți se pare mult, află că vitezele astea se atingeau pe vechiul conector!

Pe PCIe gen 4 vitezele pentru un SSD ajung până la…. drum rolls… 5000MB/s. De zece ori mai rapid decât un SSD clasic! Și partea cea mai bună? Diferențele de preț NU sunt sesizabile! Sigur, momentan rămâne problema stocului, dar hei… e proaspăt lansat :)

Stoc și prețuri§

Fiind ceva atât de proaspăt lansat, este o problemă cu stocul: nu este disponibil cam nicăieri. Ryzen gen 3 a fost disponibil la PCG pentru câteva ore. Noile SSD-uri nu sunt disponibile nicăieri (cel puțin Gigabyte-ul ăsta a fost lansat de 2-3 zile…).

Plăcile de bază capabile să suporte atât un Ryzen 9 cât și PCIe Gen 4 sunt puține; în acest moment, la PCG sunt fix 14 modele, dintre care 7 sunt variațiuni ale aceluiași model. Prețurile încep de la 1000 lei, urcă până la 4000 lei (care, între noi fie vorba, ar trebui cumpărată și pusă în ramă, atât de bine arată!)

Facem upgrade sau nu?§

Oh, da! Așa cum am zis, PC-ul meu este pe butuci și gâfâie din greu de fiecare dată când vreau să fac ceva diferit de editat în Sublime. Eu personal aștept să se facă stocurile, procesorul și SSD-ul fiind problema cea mai mare :).

Dilema în care mă aflu este: integrez noul PC în birou? Sau îl pun în carcasă? Decizii…

5 Comentarii

Dragos a scris

Eu mi-am facut un PC bazat pe Ryzen 3000, mai exact Ryzen 7 3700X si o placa de baza Gigabyte Aorus cu chipset X570, momentan nu am nevoie de mai mult de 8 core / 16 threads iar TDP-ul de 65W este perfect. Astept acum noile SSD-uri PCIe 4.0, le-am observat si eu pe cele Gigabyte Aorus sau Corsair ce sunt „lipsa stoc” la PCG dar parca as astepta sa vad si ce lanseaza Samsung.
Daca tot esti interesat de Ryzen 9 3900X si nu te grabesti, mai bine astepti pana in septembrie cand se lanseaza Ryzen 9 3950X, asta vine cu 16 nuclee si 32 thread-uri. De asemenea, daca vrei putere de procesare maxima, o sa iasa si noua serie AMD Threadripper cu 64 de nuclee, dar cred ca asta deja e overkill.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter