Încă una legată de ceai

Că tot n-am mai scris de mult timp despre probleme d-astea existențiale, azi mi-a venit în cap o întrebare tare interesantă…

Și anume: am cumpărat pliculețe de mentă și mușețel. Sunt ambalate frumos în cutii (separate) dar, pe cutii scrie CEAI DE MENTĂ, respectiv mușețel. Mie mi se pare un pic greșit, deoarece ceaiul negru, de exemplu, ESTE ceai. Așa se numește planta. Dar menta? Oare nu era mai corect să scrie „frunze de mentă” (de fapt praf, având în vedere ce este în pliculețe)? Sau „flori de mușețel/tei” ?

14 Comentarii

v3l0 a scris

CEàI ~uri n. 1) Arbust cu frunze persistente, cultivat pentru frunzele lui, care sunt folosite la prepararea unei băuturi tonice. 2) Produs alimentar obținut din frunzele uscate și special prelucrate ale acestui arbust. ~ verde. ~ presat. 3) Băutură aromată excitantă și tonică preparată prin macerarea sau decocția acestui produs alimentar (sau a unor plante medicinale). ~ tare. ~ slab. 4) Masa când se servește această băutură; micul dejun. 5) Întrunire colegială, la care se servește această băutură. ♢ ~ dansant serată organizată, la care se servește și ceai. [Monosilabic] /<rus. țaj
Sursa: NODEX

Deci Ion are dreptate in framantarile sale. Daca totusi populatia lumii accepta si alte ierburi uscate/pisate/fierte ca ceai… atunci iti dai seama ca cei care vand asa ceva nu puteau sa nu branduiasca si produsul lor cu denumirea generica „ceai”.
Ce, romanii nu-i spun la Dacia 1300 „masina”?!?
Si apropos de explicatia din Noul DEX, ei spun ca ceaiul se bea la masa de dimineata, lucru ce nu poate fi mai fals, chiar si pt cultura romaneasca moderna, nu mai vorbim de alte culturi.

v3l0 a scris

Da’ chiar bah.. mai du-te-n oras si mai scrie despre oameni, fapte, autobuze, fast-food-uri etc.
O sa ajungi sa ne scrii despre imbinarile mesei, culoare ambalajului de la pizza, gaurile prizei si cine stie mai ce.
Sauuuu.. iarna nu circuli?!?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter