Componentele

Componentele

Pentru că am tot zis de noul meu PC, lumea a început să mă întrebe ce am luat. Prin urmare, acum detaliem.

Am decis să păstrez piesele ce pot fi păstrate: placa video, sursa, carcasa și HDD-urile. Placa video, un gtx 660, dincolo de un ventilator extrem de zgomotos (e descentrat cred) este perfect funcțională. În rest, am schimbat așa:

  • Ryzen 9 3900x. E procesorul cu cel mai bun raport preț/putere de calcul în acest moment. În majoritatea testelor iese peste orice de la Intel.
  • Pentru că sunt slabe șansele ca un cooler stock să fie silențios ȘI eficient, am cumpărat și un cooler suplimentar. La peste 40-45% din viteză mi se pare zgomotos, iar reglajul automat al turației este extrem, dar extrem de enervant. Din fericire s-a rezolvat din setări.
  • Gigabyte AORUS X570 ELITE. Am ales-o pe asta pentru că am vrut ceva cu chipset-ul nou (și aveam doar câteva opțiuni) și mi s-a părut că are cel mai bun raport preț/dotări.
  • 2x HyperX Predator Black 16GB (mă gândesc să iau încă o pereche, să fiu asigurat pentru următorii ani). Din ce am citit, sweet spot-ul frecvențelor este la 3200Mhz. Performanța obținută peste această frecvență nu justifică prețul (care ajungea să fie și dublu)
  • AORUS 1TB PCI Express 4.0: printre cele mai rapide SSD-uri de pe piață în momentul de față.

Toate componentele sunt aici.

Migrarea§

Lucrurile au mers suprinzător de smooth. Windows-ul s-a purtat vitejește și nu a făcut nici o porcărioară. Mă rog, în afară de faptul că s-a dezactivat și nu îmi spunea că nu mai sunt autentificat, deci nu putea să se reactiveze.

SSD-ul, pentru că a venit cu întârziere, a fost migrat ieri, cu ajutorul Macrium Reflect și, la fel, nu a făcut nici un fel de probleme.

În total cred că am avut o oră downtime, cât a durat montatul componentelor.

Prețul§

Mai mulți mi-au spus că dau prea mulți bani pe tot sistemul ăsta. Dar eu am gândit situația așa: îl iau pentru următorii cinci ani, deci 1800+ zile. La ~1200€, cât a costat, asta înseamnă… drumrolls… 0.6€/zi. Parcă nu mai pare atât de mult, nu?

3 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter