Poate că, vrăjiți de „internetul este un drept”, uităm cât de fragil este internetul de fapt. Conexiunile între continente? Se țin în câteva cabluri. Nu o dată s-a întâmplat ca unele continente să rămână izolate pentru câteva zile. Protocoale și servere? Ha! Doar în luna iulie ni s-a arătat cât de fragile sunt lucrurile. Să nu mai spun și de cardul de sănătate
Iar fragilitatea asta ai putea crede că este dată doar de tehnică? Că se rupe un cablu sau că se configurează un server aiurea? Ha ha! Este inclusiv … politică. Heh, cine s-ar fi așteptat?!
Un programator din Crimeea nu își poate face treaba.

Ce-i mai grav este că, dat fiind faptul că totul din jurul nostru este SaaS, efectiv nu ai de ales. Prin urmare, în cazul de față, în ciuda caracterului distribuit al Git, omul nu-și poate muta catrafusele pe alte servere din simplul motiv că… majoritatea providerilor sunt găzduiți în cloud. Gitlab e la Google, Github e la Microsoft.
Git a fost si este gabit distribuit. Linus nu s-a gandit de efectele politice asupra internetului. Github si Gitlab sunt mai mult decat git
Softuri de versioning si source control exista, se pot instala pe serverul propriu (sau donat de vreun binevoitor). Cine zice ca trebuie sa-ti ceri permisiunea de la gigantii din SUA ca sa existi?
A, asa este mai convenabil …
@Alex: În teorie e bine ce zici tu. În practică nu e vorba că e convenabil sau nu cât … discoverable, ca să zicem așa. Cât de ușor poți găsi un proiect open source pe github vs un host propriu?
Dar nu vorbim doar despre asta. Vorbim despre ORICE serviciu. E.g. tu de ce nu folosești serverul propriu de email? Că e mai convenabil?
@Ionuț Staicu: Stiu ca aici semnez cu gmail, dar am si mail pe serverul meu (@daimon.me), pe care-l folosesc pentru o subclasa de contacte. Ma rog, „serverul meu” adica de la un provider, ca nu tin calculatoare in beci.
Poti fi sigur ca daca vreodata SUA calca pe bec, am sa schimb hostingul undeva in fucking Rusia si am sa imi mut toate posta electronica prin mailul de pe serverul meu.
@Alex: Lol, păi tu nu faci decât să confirmi fragilitatea internetului, cea de care spuneam acolo. Problema nu e că îți muți sau nu contul (folosești gmail pentru a-ți face conturi pe diverse site-uri? să te văd cum vei putea face password recovery, de exemplu) ci că accesul la ele ține de toanele unuia sau altuia. Ergo fragilitate.