Internetul este mult mai fragil decât îți imaginezi

Poate că, vrăjiți de „internetul este un drept”, uităm cât de fragil este internetul de fapt. Conexiunile între continente? Se țin în câteva cabluri. Nu o dată s-a întâmplat ca unele continente să rămână izolate pentru câteva zile. Protocoale și servere? Ha! Doar în luna iulie ni s-a arătat cât de fragile sunt lucrurile. Să nu mai spun și de cardul de sănătate :D

Iar fragilitatea asta ai putea crede că este dată doar de tehnică? Că se rupe un cablu sau că se configurează un server aiurea? Ha ha! Este inclusiv … politică. Heh, cine s-ar fi așteptat?!

Un programator din Crimeea nu își poate face treaba.

Ce-i mai grav este că, dat fiind faptul că totul din jurul nostru este SaaS, efectiv nu ai de ales. Prin urmare, în cazul de față, în ciuda caracterului distribuit al Git, omul nu-și poate muta catrafusele pe alte servere din simplul motiv că… majoritatea providerilor sunt găzduiți în cloud. Gitlab e la Google, Github e la Microsoft.

5 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Alex: În teorie e bine ce zici tu. În practică nu e vorba că e convenabil sau nu cât … discoverable, ca să zicem așa. Cât de ușor poți găsi un proiect open source pe github vs un host propriu?

Dar nu vorbim doar despre asta. Vorbim despre ORICE serviciu. E.g. tu de ce nu folosești serverul propriu de email? Că e mai convenabil? :)

Alex a scris

@Ionuț Staicu: Stiu ca aici semnez cu gmail, dar am si mail pe serverul meu (@daimon.me), pe care-l folosesc pentru o subclasa de contacte. Ma rog, „serverul meu” adica de la un provider, ca nu tin calculatoare in beci.

Poti fi sigur ca daca vreodata SUA calca pe bec, am sa schimb hostingul undeva in fucking Rusia si am sa imi mut toate posta electronica prin mailul de pe serverul meu.

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Lol, păi tu nu faci decât să confirmi fragilitatea internetului, cea de care spuneam acolo. Problema nu e că îți muți sau nu contul (folosești gmail pentru a-ți face conturi pe diverse site-uri? să te văd cum vei putea face password recovery, de exemplu) ci că accesul la ele ține de toanele unuia sau altuia. Ergo fragilitate.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter