Eu sunt de părere că sunt destul de puțini oameni proști în adevăratul sens al cuvântului (să te uiți în ochii lor și să le vezi ceafa, de exemplu). Majoritatea celor considerați proști de societate sunt doar… inteligenți în mod diferit.
Când lucram în service-ul auto, aveam un coleg care, după toate standardele societății era… prost. Ba chiar unii ceva mai îndrăzneți ar fi putut spune că era retardat de-a dreptul. Doar că omul era un meseriaș cum rar găsești. Era capabil să repare absolut orice defect la orice mașină, fără nici un manual, diagnoză sau alte minuni tehnologice mai nou de secolul XV.
Eh, dragii noștri guvernanți au amestecat iar sistemul de învățământ și au propus ca cei care nu iau o notă de trecere să fie înscriși automat la școlile profesionale. Iar elevii se simt, cumva, lezați de toată povestea asta și pun la cale un protest. (dacă nu se face dansează un Pinguin… degeaba).
Într-un fel e de înțeles. Copiii nu vor să fie asociați la modul „ah, te duci la profesională, ești prost”, Doar că, statistic, nu cred că sunt foarte mulți elevi care s-au dus acolo benevol în ultimii 30+ ani. S-au dus că situația materială/ familială/ intelectuală îi obliga într-o oarecare măsură să ajungă acolo.
Adică fix cum se va întâmpla și de acum înainte.
Cu legătură:
De ce să transformăm sistemul de învățământ în ceva util copiilor? nu e mai simplu să facă liceul pentru gura lumii?, ca mai apoi să mai plătească pentru niște cursuri de bucătar, instalator, frizer, etc.