Copiii în centuri!

Copiii în centuri!

Urât articolul asta. Mă rog, deznodământul e urât de tot.

De fiecare dată când e un copil în mașina noastră, este în centuri, este regulă, toți știu că mașina nu pleacă altfel. Ba chiar insistăm ca și adulții să o poarte. Evident, și eu, când mă urc într-o altă mașină, îmi pun centura (chiar dacă trebuie să suport niște comentarii „amuzante”).

Oricât de multă încredere am în șoferul meu, nu am încredere în ceilalți șoferi.


Pentru cine nu a fost vreodată implicat în vreun accident rutier și este el zmeu că va avea timp să reacționeze, hai să-ți zic cum se va întâmpla:

  • TOTUL se va întâmpla atât de repede încât îți vei da seama ce s-a întâmplat după sau spre sfârșit.
  • Forțele implicate în toată povestea sunt atât de mari încât nu vei avea putere să reacționezi. Mâinile îți vor cântări zeci de kilograme, picioarele ceva mai mult.

Acum despre părinți: observ foarte mulți părinți care, chiar și în mașina proprie, își lasă copilul să zburde pe bancheta din spate. „Ce să-i fac dacă plânge că nu vrea să stea???”. Simplu, îi explici că nu vrei să-l aduni cu fărașul de pe asfalt și că altfel nu plecați cu mașina. În plus, tu, ca părinte, ce crezi că-i mai nasol? Să-ți îngropi copilul sau să-l auzi cum plânge că nu vrea în centuri?

Am văzut părinți care stau pe bancheta din spate, își iau copilul în brațe și pun centura peste copil. În cazul unui impact, copilul e tăiat în două. Fix de centura care ar fi trebuit să-l salveze!

Le atrag atenția mereu și, din nou, sunt luat la mișto, că-s paranoic, că nu e atât de grav, că știu ei mai bine. Ba nu, nu-s paranoic, este chiar mai grav și nu, nu știți. Dacă aș fi știut nu m-ați fi luat la mișto. În plus, nu de mine trebuie să faci mișto ci de Newton, că ăla a inventat regulile astea…

Cea mai mișto scuză e aia cu soarta: „dacă e să se întâmple, se întâmplă și cu și fără centură”. Isteților, dacă e să se întâmple, aș vrea să știu că eu am făcut tot ce mi-a stat în putere să nu se întâmple!

Sigur, nu poți căra permanent după tine un scaun de copii, mai ales dacă nu ai mașina ta (e.g. într-un taxi). Ce faci atunci?

Din fericire nu știu cât de eficientă este soluția asta, dar, presupun că este mai bine decât nimic: Îți pui tu centura, iei copilul în brațe, împreunezi degetele și stai tot drumul așa, atent la tot ce se întâmplă pe stradă! Da, tot drumul. Vrea copilul apă? Îi spui că nu poți să-i dai până nu se oprește mașina. Sună telefonul? Nu ai mâini libere, nu răspunzi. Vei fi tu centura de siguranță a copilului.


Și terminați cu mizeria cu „îl știu eu pe Gigel, dacă purta centură în accidentul ăla nu ar fi supraviețuit”. Treaba asta se numește survivorship bias.

Câteva materiale educative:

10 Comentarii

Alex a scris

La fel de „paranoic” sunt si eu. Din fericire fiica-mea a priceput DE CE e musai sa puna centura, dupa ce i-am aratat un videoclip cu un test auto de impact cu un zid. A doua zi nu m-a lasat ea sa plec, pana nu si-a pus centura :D

Andrei a scris

ăștia sunt tot oamenii ăia care spun că fizica, chimia, matematica avansată învățată în școală e total inutilă și care nu se uită pe yt la clipuri utile care demontează diverse mituri, sau îți arată consecințele unor chestii extreme cu care te poți întâlni.

Empire a scris

Eu de cand s-au nascut copii i-am obligat sa stea in scaunul lor, cu centurile puse. Au protestat un pic la inceput apoi li s-a parut ceva obisnuit. Centurile masinii nu sunt in regula pentru copii, ordinea este: scaun 0-18kg -> scaun 18-36kg -> inaltator -> centurile masinii. Oricat ai incerca sa sari peste una dintre etape, vei avea probleme in caz de accident, primul scaun e mai inclinat pe spate, dar e mai mic, al 2-lea e mai mare dar mai drept si e periculos pentru cei care nu au muschii gatului dezvoltati, apoi inaltatorul ajuta copilul sa nu fie decapitat de centura. Apoi de la o inaltime suficienta poti folosi direct centura.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter