De ce interfața Windows 10 nu este consistentă?

De ce interfața Windows 10 nu este consistentă?

În Windows 10 sunt vreo trei-patru stiluri de controale (tooltips, combobox, meniuri contextuale șamd). Numai în tray sunt două feluri de meniuri contextuale:

Iar oamenii se plâng pe chestia asta pe unde apucă. Uite, Apple a reușit să uniformizeze totul fără probleme, voi de ce nu puteți?!

Iar răspunsul este simplu: dacă iei orice aplicație scrisă pentru orice versiune Windows, sunt șanse destul de mari ca lucrurile să meargă ca unse. În unele cazuri este nevoie să bifezi compatibility mode, dar, overall, avem o compatibilitate ridicată, cu o platformă pe care poți rula orice aplicație scrisă în ultimii 30 de ani. Nu-i rău, nu?

Acum, hai să comparăm cu sus-numitul măr: au renunțat la legacy de două ori în ultimii 20 de ani: prima dată când au trecut de la System 9 la OSX (în 2001, a doua oară când au trecut de la procesoarele Motorola la Intel. Sigur, nu a fost o trecere bruscă, utilizatorii nu au suferit atunci foarte mult, doar că pe minunatul tău mac nu poți rula aplicații mai vechi de… vreo zece ani.

Realitatea este că pe utilizatorii obișnuiți îi afectează treaba asta cam cât îi afectează lipsa apei din Africa sau criza din Hong Kong. Adică deloc. Doar că, surpriză, în mediul corporate (în special în domeniul bancar, dar nu numai), se merge extrem de mult pe sistemul if ain’t broken, don’t fix it. Adică avem aplicații scrise acum 15-20 de ani care rulează în continuare. Iar Microsoft are de ales: renunță la acei utilizatori sau oferă compatibilitate.

Apple, pe de altă parte, având un marketshare timid de-a lungul timpului, nu are această problemă și își permite să arunce la gunoi compatibilitatea. Fanboys oricum nu comentează prea mult când vine vorba de astfel de decizii, deci…

Lămurit?

2 Comentarii

Mălin a scris

Să păstrezi compatibilitatea pentru toate relicvele software și hardware e ce ține evoluția pe loc.
Băncile alea de care vorbești tu se laudă cu recolte record la hectar, dar plătesc IT-iștii și programatorii cu salarii aproape mizere ca aproape orice alt domeniu non-IT care depinde exclusiv de IT. E plină lumea asta de ATM-uri cu Windows XP care sunt vulnerabile ca dracu’ și nu e pentru că n-ar exista soluții ci pentru că niște unii cred că economisesc bani, iar niște alții se fac preș și se încăpățânează să păstreze compatibilitatea cu relicvele astea.

Mălin a scris

P.S. Iar dacă te întrebi de ce se întâmplă treaba asta, ei bine, după cum zicea un savant la o conferință la care am participat acum 2 săptămâni, cel puțin în cazul băncilor, ăia care într-adevăr decid sunt niște bătrâni bășinoși care sunt interesați doar de Ferrari-uri și de curve…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter