Puțină atenție la „mentori” și la „bootcamps”

Puțină atenție la „mentori” și la „bootcamps” ©

În ultimul… să zic an, poate chiar mai bine, am observat o modă cu mentorii. Cum ceva, cum pac, facem un program de mentorat și rezolvăm. Bootcamps sunt ceva mai vechi, dar ambele abordări promit același lucru: să te învețe programare de la zero într-un timp foarte scurt.

Povești de succes, testimoniale, toate îți arată calea spre lumină, programare și, evident, bani.

Doar că e o miiiiiică problemă: e posibil să fie țeapă pentru tine.

Îți aduci aminte în școală cum pentru unii colegi fizica, matematica sau chimia nu aveau secrete dar aveau probleme la a face analiză literară pe un text? Sau alții care puteau scrie un eseu de zeci de pagini din două fraze ale lui Călinescu dar nu înțelegeau de ce (a+b)² = a² + 2ab + b² ?

Eh, cam la fel e și cu programarea: e nevoie de un anumit mindset și de o anumită… înclinație, să zicem, din partea viitorului programator.

Și aici s-ar putea să fie țeapa: este destul de puțin probabil ca programarea să aibă un viitor comun cu al tău dacă, până în acel moment, nu ai fost curios să te interesezi un pic de subiect. Pentru că, fii atent aici: este imposibil să schimbi un mindset într-un bootcamp sau mentorat de câteva ore pe săptămână. Sau să-l schimbi.

Ce făceau elevii care nu se descurcat la o anumită materie? Evident, meditații. Ce se întâmpla când renunțau la meditații (chiar și după ANI de practică!)? Ei bine, cădeau iar în Tartarul elevilor mediocri. Ghinion, ce să zic…

Și cam aceeași problemă e și la un program de mentorat sau la un bootcamp: nu zic că nu înveți nimic, ci doar că ce înveți s-ar putea să nu te ajute pe termen mediu-lung.

Tu ce crezi? Poți învăța programare de la zero într-un bootcamp de 3-6 luni?

7 Comentarii

vasile a scris

Niciodata, desigur iti poti da seama daca ai ceva inclinatii, poti invata elemente de baza dar de la zero, sa ajungi sa stapanesti oarecum temeinic, in 6 luni, fara sa fi avut vreodata macar o curiozitate nativa pentru domeniu, nu cred, doar sa fii un geniu ce poate invata orice :)

Alex a scris

Mai, tu practic emiti un catch-22 aici: daca nu te-a interesat subiectul X pina astazi, sigur nu te poate interesa in viitor, pentru ca nu te-a interesat. Dar stai oleaca, sunt multe motive din care un subiect te poate lasa rece. Poate nici nu ti-ai pus problema ca lucrul cutare te-ar putea interesa, poate ai incercat ceva din domeniu acu’ 10 ani si nu a fost un contact fericit ….

Dau exemplul meu, chimia. Aia anorganica din scoala generala ma lasa absolut rece, dar asta din vina profesoarei, habar nu avea tipa aia sa explice *de ce* ar trebui sa-mi pese ce reactii fascinante poate avea oxigenul cu alte substante. In schimb am frecat la formule si reactii chimice de mi-a venit rau, desi nu-mi pasa deloc ce mama dracului ce descriu formulele alea.

Ghici cine este azi interesat de chimie? Your truly. Pentru ca am crescut, pentru ca am mai invatat una-alta despre lume. Am alte curiozitati, am alte interese, pot abstractiza mai bine informatia.

Deci problema cu bootcamps este ca nu te pot salta peste blocajele tale mentale. Am vazut ca bariera este destul de jos la oameni, vizavi de programare. Daca in primele 2-3 zile te-ai prins ce-i cu variabilele, cu buclele for/while si cu functiile, in rest iti merge bine. Daca din ceva motiv mintea omului nu-i capabila de abstractizare in sensul *ala* din programare, degeaba faci cursuri…

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Ce șanse sunt să devii chimist? :) Despre asta e vorba.

Programarea este unul dintre domeniile în care, dacă ești născut în ultimii 40 de ani, ai avut nenumărate ocazii să încerci. Nu ai făcut-o pentru că motive.

Programarea e un domeniu în care trebuie să faci extrem de multe lucruri din proprie inițiativă, nu doar pentru că trebuie.

Alex a scris

@Ionuț Staicu: Pe principiul „daca n-ai inceput la timp sa inveti limbi straine, nu ai sa mai inveti niciodata”? In practica, nenumarati oameni reusesc sa invete ceva nou, la niveluri chiar satisfacatoare; limbile straine sunt un excelent exemplu.

Pot sa-ti zic sigur ca daca-mi pun mintea, in 2-3 ani de studiu intens as fi suficient de calificat incit sa fiu ajutor-chimist sau cum le zice la inginerii incepatori din domeniu. Nu ma intereseaza suficient domeniul, dar zic la nivel teoretic.

Idem si cu programarea, poti invata la un bootcamp suficient cit sa ajungi la genunchiul broastei. A, ca dup-aia mai ai o TONA de chestii de citit de buna voie? Sigur ca da. Dar astia te invata suficient cit sa poti sa fii o maimuta dresata care se apuca sa scrie cod banal printr-o firma de dimensiuni medii-mari, pe un proiect de care nu mai are chef nimeni.

n.b. Apropo, Continental in Timisoara ofera o Academie, adica fix un program de reconversie profesionala. Dai un test in care arati ca ai studiat foarte superficial domeniul, dupa care baga ei in tine programare si sisteme de operare si alte chestii. Programul are o rata de succes destul de mare, foarte putini esueaza. De aia si zic: daca treci de primele 3 zile din bootcamp, si pricepi conceptele de baza, restul se poate invata.

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Acum compară cei 2-3 ani de studiu intens cu 2-3-4-5 luni de „mentorat”.

IT-ul este o zonă în care creierul trebuie să funcționeze într-un anume fel și este nevoie să înțelegi ce faci. Sigur, poți să faci unele lucruri mecanic, dar nu vei ajunge departe.

Nu zic că nu se poate ca un astfel de bootcamp să aibă succes, zic doar că nu poți să ajungi la 25+ ani fără să știi că IT-ul e locul potrivit pentru tine (decât dacă ai trăit la țară și efectiv nu ai avut acces la tehnologie, dar aia e altă discuție) dar descoperi asta printr-un bootcamp/mentor.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter