Cum să înveți programare (de la zero!) (I)

Cum să înveți programare (de la zero!) (I)

În ultima lună am tot văzut oameni aflați la început de drum, dornici să facă o carieră în domeniu. Și lucrurile se învârt, de obicei, în jurul ideii: sunt zero barat, vreau să devin angajabil. Ce poți face?

De ce?§

Cred că e cea mai importantă întrebare: de ce? De ce vrei să înveți asta? Care-i scopul final? Hobby? Angajare? Că se fac mulți, mulți, mulți bani? (spoiler: se fac, dar nu atât de mulți pe cât lasă unii vloggeri să se înțeleagă).

Sigur, banii sunt importanți, la o adică totul în societatea noastră costă, dar dacă banii sunt scopul spun (a nu știu câta oară): nu vei ajunge un programator bun. Iar un programator mediocru nu câștigă suficient pentru a deveni subiect de ziar.

Deci sunt cumva dezamăgit de cei ce încurajează direcția asta.

Snake Oil§

Am mai zis pe blog despre programele de mentorat și despre cum cred că sunt un snake oil modern: niște cursuri ce costă 2-3000€ (poate chiar mai mult) și promit că te fac mare și tare într-un timp record.

Ce nu am văzut la cei ce oferă programe de genul ăsta este și rata de succes: care este procentul absolvenților care se angajează, respectiv câti reușesc să rămână angajați pentru mai mult de un an în domeniu.

Fără să am numere concrete, am așa o bănuială că numărul lor nu e chiar atât de mare pe cât se lasă impresia.

Lene și motivație§

Am recomandat câteva materiale cuiva interesat de un snake oil curs și, chiar dacă îi apreciez sinceritatea, a reușit cumva să mă șocheze: „băi Ionuțe, mie mi-e lene să învăț, îmi pierd repede răbdarea și motivația”.

Iar asta este o problemă pe cât de mare, pe atât de ignorată.

De ce?§

Ne întoarcem puțin la primul puct: de ce faci asta? Pentru bani? Ei bine, ghinion: s-a demonstrat și răs-demonstrat că (doar) banii nu sunt o motivație puternică, prin urmare apar lenea. Apar scurtăturile. Apar compromisurile.

Cu siguranță că e mai ușor să primești o programă (comparativ cu a căuta de capul tău materiale) dar asta NU va ține loc de motivație. Pentru că vei primi multe chestii mură-n-gură vei porni cu un handicap ușor: nu vei fi eficient la… căutat chestii.

va urma

7 Comentarii

Andrei a scris

Chiar am văzut cum se umezeau pe vlogul unui tânăr programator la comentarii, când le zicea cât se câștigă ( prietenii lui, poate tot așa de buni ca el nu pielea de pe tobă). Bă, tată, unii nu știu să scrie corect în en și nici în română și ei cred că ar fi capabili să presteze o muncă pe mii de euro în 2-3 ani. Nu-i înțeleg de ce se agită cu programarea asta, un bucătar șef face și el cam pe acolo, sau un electrician, sau un tâmplar, sau un instalator ( l-am chemat rapid pe unul și mi-a desfundat wc-ul cu 120 lei acum 2 ani … în fuckin 5 min). În mintea lor probabil cred că vor sta la comp și că ce muncă ușoară e.

Ionuț Staicu a scris

@Andrei: Există o atracție pentru anumite meserii. Văzute de afară, par extram de simple:

– la IT-iști în general: stă toată ziua și se joacă la PC;
– la educatoare/învățătoare: se joacă toată ziua cu copiii;

Etc.

Pe când un bucătar stă toată ziua în picioare, un tâmplar are de cărat chestii și stă în praf.

Gigel Anonimu' a scris

Cine nu poate sa invete programare la nivel mediu folosind un buget de ZERO lei n-are stofa de programator. Si asta pentru ca-i lipseste instinctul de „detectiv”, pasiunea si abilitatea de a munci fara vreun reward imediat.

Cine se baga la cursuri de mii de euro ptr. chestii basic fie e prost (naiv), fie cauta scuze ptr. a nu munci de unul singur/a, fie cauta sa „triseze” si sa se imbogateasca rapid (in final ajungand sa fie singur trisat).

Tin minte ca la un moment dat am vazut niste reclame pe FB ptr. cursuri dropshipping. Costau ceva de genul 1k euro. La comentarii intrebau diversi „de cati bani am nevoie ca sa incep?”. Raspunsul era „5-10 mii de euro”.
Am lasat eu un comentariu de avertizare ptr. naivi si i-am trimis unei tanti in varsta care era in comentarii un PM de avertizare.

Raspunsul ei? „Ah, serios? E teapa? Nu mi-am dat seama”. Yeah sherlock, no shit.
Am abandonat cruciada insa – ce rost are? Prostii si credulii o sa-si ia tzeapa mai devreme sau mai tarziu no matter what. Probabil e singurul mod in care pot invata.

Mentor a scris

Salutare! Io sunt mentor intr-un program de-asta „snake oil” si nu e chiar asa. :) Dupa vreo 17 ani de programat (angajat , freelancer, sau pe firma mea) am decis ca e momentul sa-i invat si pe altii.

Prima chestie pe care o aud de la alti programatori este: „n-ai cum sa scoti buni profesioniști dintr-un curs de-asta!”

Fals. Pentru un programator batran, bun profesionist inseamna ceva „complicat”. Pentru o echipa, un programator *junior* bun inseamna unul care stie sa-ti citeasca codul, sa puna întrebări concrete relevante si sa „fixeze” bug-uri. Aici ar trebui sa-i aducă un curs introductiv. Si, poate, sa stie niste chestii mai complicatele, cum ar fi unelte de unit testing.

Da, motivatia e problema cea mai mare. Uite, sa-ti dau un exemplu concret: din 9 absolventi ai unei grupe, 6 s-au angajat. Ghici care 6? Cei care si-au batut capul sa isi faca si un CV. Ceilalti 3 sunt cei care au mai copiat, au fost mai lasa-ma sa te las. Sunt fix cei 3 de care am simtit ca am tras pentru ca-s isteti dar nu păreau sa aiba chef de asta. Si ma intreb: de ce au dat banii?!

Daca esti curios care e programa, da-mi un mail, si putem dezbate ce merge si ce nu merge la reconversie profesională catre programare.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter