Cum să înveți programare (de la zero!) (II)

Cum să înveți programare (de la zero!) (II)

Prima parte.

Chiar dacă limba română are un termen – tergiversare – în engleză sună mult mai bine: procrastination. Toți avem tendința să facem asta, unii într-o măsură mai mare decât alții. Fenomenul este studiat de o grămadă de psihologi și chiar dacă sunt mai multe cauze care duc la asta, majoritatea se învârt în jurul fricii de eșec. Ironic este că amâni până când nu mai faci deloc, ergo tot eșec se numește.

Lene și motivație (II)§

Ce legătură are procrastinarea cu programarea? Ei bine, nu are (doar) cu programarea ci cu orice proces, în special învățat. Pentru că tot timpul vrei să creezi mediul perfect pentru lucru:

  • creioanele trebuiesc ascuțite;
  • ai nevoie de un caiet pe masă. Nu, caietul ăsta nu e bun, mergi să cauți altul;
  • limbajul de programare este important: cursul folosește Java, dar tu vrei să înveți C++, deci clar nu e bun cursul, mai bine cauți altul;
  • parcă ai vrea să bei o cafea/ceai/suc/etc;
  • imediat ce se răcește cafeaua puțin te apuci de treabă;
  • parcă ți s-a făcut foame un pic, dar mănânci și te apuci de treabă!

Etc. Intri într-un cerc extrem de vicios din care ai impresia că nu poți să ieși fără ajutorul unui mentor. Pro tip: poți procrastina la fel de bine rău și cu și fără mentor. Dacă tot o faci, măcar fă-o moca…

Banii ca motivație§

Tl;Dr: banii nu motivează suficient.

Este extrem de important (și nu pot evidenția suficient acest lucru) să găsești o motivație intrisecă. Ceva care este în tine: că ai citit despre Linus și crezi că îl poți egala; că ai o idee revoluționară care va schimba lumea.

Banii nu sunt o motivație intrisecă decât pentru puțini, foarte puțini oameni. Dacă ești unul dintre ei, go for it.

Programarea poate fi frustrantă, mai ales când ești la început de drum. Domeniul evoluează rapid, documentația expiră, ai unele lucruri în manual care nu se pupă cu ce se întâmplă în realitate, în fine, este frustrant. Să tragi de tine doar pentru că POATE în viitor vei câștiga mii de euro… s-ar putea să ajungi mai curând decât crezi să te întrebi „oare merită efortul?”.

Apoi, nu citești un manual, faci cinci exerciții și gata, ești programator, nu mai ai nevoie să înveți nimic. Dacă vrei să te poți vinde pe mii de euro, trebuie să fii la curent cu ce se întâmplă în zonă. Adică procesul de învățare nu se oprește după ce ai scris primele 10000 de linii de cod. De fapt, procesul de învățare nu se oprește. Niciodată!

Primii pași§

Ca orice alt lucru, programarea se învață pe bază de practică. Poți să citești tone de materiale, să urmezi zeci de cursuri, să… orice. Dacă nu pui mâna să scrii efectiv cod, nu faci decât să pierzi timp. Dacă ai posibilitatea de a copia codul, nu o face. Este trișat și, cel mai grav, te păcălești singur: vei avea impresia că știi ce faci, dar … nu știi.

Va urma

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter