Cum să înveți programare (de la zero!) (III)

Cum să înveți programare (de la zero!) (III)

Atunci când vrei să înveți ceva ești pus în fața unei cantități enorme de informație. E ca și cum ți-ar fi sete și cineva te aruncă în Dunăre fix la Porțile de Fier, să te saturi.

Prin urmare, faci ce face orice om bombardat cu multă informație: încearcă să prindă de peste tot câte puțin. Ceea ce e un pic greșit, deoarece ai ceea ce se numește information overload iar creierul pur și simplu va refuza să mai absoarbă informație.

Repet, se întâmplă în orice domeniu în care ești autodidact, indiferent dacă vorbim despre programare, crescut albine sau îmblânzit wookies.

Focus§

Acum mulți ani cineva a venit cu o idee: că este nevoie de 10.000 de ore de exercițiu concentrat pentru a deveni expert într-un domeniu. Apoi a venit Newport și a zis că este nevoie de 10.000 de ore de exercițiu. Iar cum Cal Newport a fost mai celebru, s-a pierdut acel mic detaliu: concentrat. În engleză reflectă mult mai bine situația: meaningful practice.

Pentru a învăța programare ai nevoie de focus. 15 minute/zi de meaningful practice sunt mai utile decât 2 ore de pierdut timpul aiurea. Ce înseamnă meaningful practice în contextul programării? Să zicem că în prima zi înveți să afișezi ceva (print) și faci diverse exerciții. A doua zi nu exersezi tot afișarea cu print ci exersezi afișarea formatată: printf. A treia zi nu exersezi tot printf ci treci la concatenarea string-urilor. Altfel spus, ai nevoie să crești gradual dificultatea.

Și AICI este provocarea la absolut toate cursurile și tutorialele existente: eșuează în a introduce concepte noi gradual, iar cursantul devine copleșit de dificultatea crescută brusc.

Nu înțelege greșit, asta nu înseamnă că nu ai nevoie de liniște și concentrare!

Va urma

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter