Cum să înveți programare (de la zero!) (IV)

Cum să înveți programare (de la zero!) (IV)

Pentru că am fost întrebat de câteva ori: nu, nu am făcut nici un outline pentru această serie; scriu din experiență, cu ce am observat că merge sau nu. În cazul în care îmi dau seama că am uitat ceva, probabil voi mai scrie articole ce nu par a avea o continuare în serie. Să ajungem noi acolo :)

Ce NU contează?§

Cumva, lucrurile care nu contează țin tot de focus. Dar atunci când nu știi, nici nu știi că nu știi, prin urmare ești tentat să te concentrezi pe lucrurile greșite.

Hardware§

Subiecte ca ăsta au mai fost pe forum: vreau să învăț programare, ce sistem recomandați? Nu mă refer la acea discuție, dar ideea este aceeași: se aruncă la o cheltuială mare pentru a învăța. Adevărul este că… nu contează. Ai nevoie de un computer; poate fi un Threadripper, un Raspberry, un laptop vechi sau chiar un iPad (care poate rula Playgrounds). Efectiv nu contează. Și nu contează pentru că…

Software și limbajul ales§

Toate astea nu contează pentru că …. nu contează limbajul ales.

Sigur, știu ce vei spune: vrei să te angajezi pe postul de X, Y, Z și ai nevoie de limbajul ăla. Doar că nu, nu asta vrei. Gândește-te la programare ca la abilitatea de a vorbi.

Atunci când poți vorbi – i.e. când corpul și creierul tău este dezvoltat suficient – poți învăța română, engleză, mandarină etc.

Eh, la fel este și cu programarea: sunt câteva noțiuni ce, odată învățate, au aplicabilitate în orice limbaj, indiferent că vorbim despre Java, C++, Haskell sau Python.

💡 Un material bun de studiu nu se concentrează prea mult asupra unui singur limbaj.

Prin urmare, atunci când înveți programare de la zero, nu ai nevoie de un super sistem capabil să compileze în Docker și să facă deploy în Azure folosind Kubernetes sau mai știu eu ce minune. Ai nevoie de un toolset minim deci, implicit, un sistem relativ modest pentru asta.

Studiile superioare§

Cu siguranță nu au cum să strice niște studii în domeniu – la o adică îți formează anumite modele mentale ce altfel ți-ar lua ani să le asimilezi. Dar, cu toate astea, nu sunt necesare, cel puțin la început.

Va urma

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter