Știi cum funcționează: Mellotron?

După episodul cu orga, mă gândeam să îți mai arăt un instrument interesant/ciudat: Mellotron-ul. Nu știu cât de popular a fost în România (sau dacă a existat vreunul), dar cu siguranță l-ai auzit pe câteva piese celebre de la Led Zepp, Rolling Stones, Genesis sau Oasis.

Mi se pare foarte ingenioasă soluția găsită la a face sample-uri în urmă cu 50-60 de ani: fiecare notă este înregistrată pe bandă iar la apăsarea fiecărei clape, banda se mișcă pe capul de redare.

Sigur, asta înseamnă anumite limitări: nu poți cânta repede, dar nici nu poți lungi notele la nesfârșit, că ajungi la capătul benzii. În plus, datorită modului de funcționare, fiecare aparat are un sound aparte (are legătură cu tensiunea arcurilor)


În altă ordine de idei: am tot oscilat între clape MIDI vs un pian digital. Vreau ceva să învăț (mai mult să văd dacă îmi place sau nu), dar parcă n-aș vrea nici să mă arunc la sume prea mari și nici să iau ceva nasol/nepotrivit.

Am aflat între timp că trebuie să caut ceva cu „clape grele” (weighted keys), ceva care simulează clapele de pian, dar cele mai ieftine sunt pe la 1700 lei – dublu față de bugetul meu. Prin urmare, iau ceva semi-weighted și sper la ce-i mai bun :)

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter