Producătorii de laptopuri și ecologia

Producătorii de laptopuri și ecologia ©

De fiecare dată când aud vreun producător de laptop că este foarte „environment friendly” mă bufnește râsul.

Mac-ul nevestii rămâne – încet, dar sigur – fără încărcător pentru a doua oară. La fel ca prima dată, cablul de alimentare s-a ros până la armătură/ecranaj. Nu sunt foarte sigur că e vreun pericol dar… probabil e o chestiune de timp până când va fi crăpat de tot. Efectiv nu găsești să cumperi doar cablu, să-l schimbi pe ăla. Și, presupunând că ai găsi, nu ai cum să-l schimbi, pentru că încărcătorul nu este demontabil!

Am găsit un cablu USB-Magsafe care pare o idee bună în combinație cu un încărcător USB. Șansele să se bușească încărcătorul propriu-zis? Destul de mici. Dar, pe de altă parte, Mac-ul are deja zece ani, mă gândesc că oricum e o chestiune de timp până în schimb… Decizii… :)

Dell-ul meu (ăla de rezervă) are încărcătorul și mai șmecher: are un pin care detectează dacă bateria primește curent sau nu și acționează ca atare. Problema ARHICUNOSCUTĂ este că pinul ăla este comandat de un chip – aflat în încărcător – extrem de sensibil la… orice. Prin urmare, încărcătorul furnizează curent, dar nu primește semnalul cum că laptopul s-ar încărca. Iar de aici vin tot felul de bucurii: bateria nu se încarcă bine, procesorul intră în low power mode și altele.

Eh, ce au ășția în comun? Pentru un rahat de 1-2$ ești forțat să cumperi tot dispozitivul de 50$ sau mai mult. Ce faci cu vechile piese? Păi… le arunci, evident. De ce să nu când se poate să da?

8 Comentarii

Empire a scris

Si eu a trebuit sa inlocuiesc tot incarcatorul de la laptop pentru o singura mufa stricata. Si totusi nu e asa grav ca la alte dispozitive, pentru ca incarcatorul e 100 lei si a tinut 8 ani. De exemplu la niste casti Sony de 400 lei la care s-a rupt o piesa de plastic, producatorul nu are piese de schimb, asa ca trebuie sa le arunci complet. Asta in conditiile in care s-au rupt stand pe urechi, nu le-am scapat pe jos niciodata. Garantie nema, nu poti demonstra ca bucatica aia de plastic a cedat fara lovituri. Producatorii nu prea fac piese de schimb si te obliga sa schimbi tot aparatul pentru o piesa micuta stricata.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: man, este irelevant că a ținut opt, douăzeci sau trei ani. Gândește-te că până la urmă vorbim despre un mănunchi de sârme defect. Din cauza unui mănunchi de sârme, cineva trebuie să dezmembreze încărcătorul vechi, să recupereze piesele, să recupereze materiale reciclabile din ele (e.g. cupru) să recicleze efectiv acele materiale șamd. Asta desigur, presupunând că este reciclat.

Și mie mi s-au rupt furcile de la ATH 50x și costau câte vreo 20$ fiecare. Mai exact, o bucată de plastic de vreo 5mm. Am avut noroc și am găsit schițele 3d pentru ele (că-i problemă comună) și am printat furci. Între timp, s-au rupt și alea printate și am făcut o șmecherie cu un șurub și coliere de plastic. Arată ca dracu’ dar… ain’t stupid if it works :w00t:

Gândește-te cum ar fi să fii forțat să-ți schimbi telecomanda de la TV la fiecare 1-2 ani doar pentru că i s-au terminat bateriile.

(și nu, nu-s foarte fericit nici cu bateriile integrate în telefoane, laptopuri șamd)

Gigel Anonimu' a scris

Daca tot vorbesti de laptopuri e interesant sa vezi clipurile de mai jos. Pe mine m-au cam convins sa-mi iau laptop-uri SH, in special Thinkpads. Am gasit pe OLX si la 2 milioane mai slabutze si la 6 milioane top of the line – T440p. Alea la 2-3 milioane sunt cam egale cu un laptop nou ieftin care costa minimum 9 miloane. Alea la 6 milioane sunt deja in alta clasa.
Singura parte nashpa e bateria dar avand in vedere ca o sa le folosesc prin casa mai mult nu ma deranjeaza.
PS: Thinkpad-urile sunt folosite si pe International Space Station. :D


Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Problema mea cu sistemele vechi în general și cu laptopurile în special este că au generații mai vechi de procesoare. Chiar dacă la specificații este OK și dă bine pe hârtie, observi că un i7 gen 2 gâfâie din greu chiar și la aplicații de bază (gen office).

Chiar acum am pe masă un laptop cu i5 la 2.4Ghz și 8Gb RAM. Teoretic, ar trebui să zbârnâie, practic… nu prea :)

ionica a scris

Eu nu inteleg un lucru, cum se pot manca/strica cablurile?
Am din 2011 MacBook White cu folia pe incarcator, am avut iPhone 3Gs, 4, 4s, 5s (nevasta), 6 si acum Xs Max plus inca un MacBook Pro (cu folia pe incarcator) si nu mi s-a rupt nici un cablu. Da, recunosc ca nu am tras ca o vita de el cand l-am scos de la incarcat asa cum fac majoritatea. Tiind sa cred ca problema nu e de cablu ci de utilizaror. Ai o mufa, tii de ea cand o bagi si tii de ea cand o scoti. Simplu!

Empire a scris

@ionica: la mine laptop-ul s-a plimbat in multe locuri, plus ca pe birou il mut mai in fata, mai in spate. Cateodata cand trag laptop-ul spre mine, firul opune rezistenta pentru ca biroul e lipit de perete. In 8 ani, a reusit sa se strice in dreptul mufei. Plus ca mai am si copii. Consider ca este din cauza mea, dar nu conteaza asta. Si eu inca sunt un caz fericit, 100 lei o tastatura, 100 lei incarcator. In curand o sa trebuiasca sa schimbi tot laptop-ul pentru ca s-a stricat o tasta. Se intampla la multe produse, la fel ca la castile mele de 400 lei, cumparate de 8 luni, pe care ar trebui sa le arunc pentru ca producatorul nu imi ofera o piesa mica de plastic.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter