Ebu.ro

Cică se făcea că ebu.ro lansa un concurs pentru „blogheri”. Și cică se mai făcea că una din condițiile de participare era ca vechimea blogului să fie de cel puțin trei luni. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, se mai făcea (!!!!) că trebuie scris un review despre site. Oh, well… Dacă este critică, este loc pentru mine :w00t:

Înainte de toate, vreau să spun mi se pare o idee foarte mișto de promovare și de link building pe bloguri. Așadar, să începem :drac:

Programare, front end:§

 • Codul de pe Ebu.ro cu siguranță nu e cel mai curat cod văzut de mine până acum. Este plin de erori de validare, iar semantica lasă de dorit;
 • Folosește jQuery. Ceea ce-mi place :P Dar, cu toate astea, are un script separat pentru detecția browserelor (?!). $.browser() ce are?
 • Cam toate recomandările de optimizare a dimensiunilor sunt ignorate: codul js este pus în header, nu este folosit gzip nici la css nici la js.
 • Codul javascript este scris un pic anapoda. Nu se folosește una din părțile bune ale lui jQuery: selectare multiplă. Adică, în loc de:
  $(".vRating_01").addClass("hover");
  $(".vRating_02").addClass("hover");
  $(".vRating_03").addClass("hover");
  $(".vRating_04").addClass("hover");
  $(".vRating_05").addClass("hover");

  S-ar fi putut scrie foarte lejer:

  $(".vRating_01, .vRating_02, .vRating_03, .vRating_04, .vRating_05").addClass("hover");

  Iar asta nu e doar într-un singur loc…

 • Flash-ul este inclus direct în cod. Ceea ce înseamnă mai mult cod invalid… O soluție mult mai elegantă ar fi fost folosirea SWFObject;
 • Nu s-au folosit sprite-uri. Din această cauză apar probleme neplăcute la hover. Același lucru se întâmplă cam peste tot unde s-au folosit două imagini pentru normal/hover.

Funcționalitate / usability:§

Nu mi-am făcut utilizator, deci voi face un review doar din punctul de vedere al unui utilizator anonim ce caută un anume produs pe mai multe site-uri (și alege site-ul ce i se pare lui mai relevant).

 • Primul lucru ce-mi sare în ochi: căutarea fulger. Este interesantă dar… cu șase câmpuri parcă nu este fulger (bine, nu de fiecare dată trebuie să le selectezi pe toate)
 • Meniul de sus parcă este degeaba. Are fix același conținut ca cel din sidebar. Ori se renunță la unul, ori la altul. Da, în paginile interioare este ok, dar pe prima pagină… O încarcă inutil
 • Ordinea firească la o căutare este mai degrabă „cuvânt cheie -> categorie -> submit”. Este mai simplă o navigare din tastatură. Și că tot veni vorba, nu prea merge selecția din tastatură a categoriei de căutare. Iar unuia ca mine, care foloseșt intens tastatura și mai puțin șoarecu’  i se pare destul de aiurea;
 • Pe pagina unui produs anume mi se pare mai util ca în sidebar să fie afișate produse din aceeași categorie și/sau filtre de sortare;
 • Modul de adăugare al filtrelor este un pic ciudat. Mult mai potrivit ar fi fost să apară un plus în locul bifei;
 • Tot despre filtre: de ce sunt afișate filtre ce nu sunt disponibilie? În momentul când aleg un filtru (sau mai multe) se presupune că mi se vor arăta rezultatele respective. Titlul asta spune. Conținutul… Nu prea.
 • Și încă una despre filtre (ultima, promit!): ar fi drăguț un filtru negativ. Nu am mai văzut nicăieri asta, dar de exemplu, vreau să văd toate hdd-urile ce nu sunt Maxtor (e doar de dragul exemplului);
 • La boxul de „Compară” din sidebar mă așteptam să pot face drag&drop cu produsele. Din nou, este un pic ciudată amplasarea;

Design§

Despre design nu pot spune foarte multe, nefiind designer. Totuși, este destul de îngrijit și nu deranjează la ochi, iar un line-height un pic mai mare n-ar fi omorât pe nimeni.

Livrare, garanții, altele de genul§

Eh, aici habar n-am, că încă n-am cumpărat de la ei. Poate în viitorul apropiat, când îmi voi face un nou upgrade?

Dacă încă mai sunt îndoieli… Da, acest post este scris pentru concursul ebu.ro :)

21 de Comentarii

xDetective a scris

Omul potrivit la reviewul potrivit. Sau nu :)). Frumos review, dar bineinteles bazat pe stilul „iamntz”, adica plin de critici. Ideea e ca din greseli/critici se invata.

PS: Cand apare blogul meu, mi se falfaie de ce zici, orice as face tot nu-ti convine:)).

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Mă bag și eu ca românu. La vitezele uriașe de care beneficiază lumea în momentul de față, chiar mai contează 9 sau 3 kilo?

Chiar și la vitezele uriașe de care dispunem, mai sunt momente în care merge infect. Și de multe ori FIX atunci ai nevoie să cumperi ceva. Și o pagină care se încarcă și una care nu se încarcă face diferența dintre un clinet câștigat sau un client pierdut. Simplu :)

xDetective a scris

Și o pagină care se încarcă și una care nu se încarcă face diferența dintre un clinet câștigat sau un client pierdut.

Da asta asa e dar deja devine SF. Clientul x abonat la providerul y intra pe pagina z. Toate bune si frumoase, adauga produsele in cos, iar cand e pe cale sa finalizeze comanda, internetul o ia razna. Dar daca stau sa ma gandesc, nici SF nu e, pentru unii e drama sau chiar thriller ca se lasa cu pete rosii. In fine …

Staicu Ionuț Bogdan a scris

think this: ai rămas fără internet din varii motive (furtună, vecini de gașcă, etc) și singura posibilitate de a te da pe net este o conexiune mobilă. Atât orange cât și vodafone au o viteză de transfer atât de mare, încât parcă nu îți vine să intri pe orice site…. Și parcă nu vrei să te duci la o sală de net să faci comandă :) Sper că înțelegi unde bat, pentru că o astfel de optimizare nu este inutilă :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter