Pian din clape MIDI?

Pian din clape MIDI? ©

Problema cea mai mare la clapele mele este că… sunt MIDI. Mă rog… problemă… știam ce iau, știam ce am de făcut, aveam așteptările setate corect. Am luat clapele pentru a fi folosite ca pian și cum cred că nu sunt singurul în situația asta, am zis să scriu despre ce opțiuni de configurare ai.

Costuri§

Dacă nu vrei musai 88 de clape întregi, sunt șanse să ieși ceva mai bine cu o orgă de începători, de genul Yamaha NP-32 (76 clape, în jur de 1300 lei) sau chiar NP-12 (cu 61 clape). Dacă vrei 88 clape întregi, cele mai ieftine găsite de mine au fost astea (în jur de 1500 lei).

Opțiuni§

Clapele pot fi de orice fel, cât timp sunt pe USB. Specialiștii recomandă clape grele, hammer action, full size. Eu am ales full size, semigrele datorită costului: sunt la ~jumătate de preț comparativ cu cele recomandate de specialiști.

Pentru controller ai ceva opțiuni, dar pentru oricare dintre opțiuni ai nevoie de căști sau boxe (eu folosesc boxele PC-ului; oricum stau doar cu căștile pe cap la PC…)

PC/Laptop§

Majoritatea (dacă nu toate?) controllerelor vin cu un soft lite. Unele au Fruity Loops, altele au Ableton, altele mai știu-eu-ce-minune.

Toate îți permit să înregistrezi, faci sample-uri și, în general, te ajută să-ți atingi scopul: să scoată sunet de pian.

Dezavantajul evident: ești legat de PC.

Dezavantajul mai puțin evident: dacă ai un PC slăbuț s-ar putea să ai latență destul de mare (pe Dell-ul meu am vreo juma’ de secundă) și toată jucăria să fie inutilizabilă.

Telefon/Tabletă§

Pe iPhone/iPad ai Garage Band. Ai nevoie de un cablu OTG (~150 lei) și ești gata de treabă. Chiar și pe iPad-ul meu vechi de vreo 6 ani lucrurile merg excelent.

Dezavantaj: chiar dacă bateria iPad-ului ține vreo 5-6 ore, nu poți încărca și cânta simultan. Pentru mine, nu este o problemă atât de mare.

Pe Android ai nevoie tot de un OTG (ăsta e ieftin, vreo 20 lei) și găsești o grămadă de aplicații în Play Store. Nu am explorat foarte mult în direcția asta, sunt mulțumit de cum merge iPad-ul.

Avantaj: synthesiagame. E the shit.

Raspberry Pi§

Chiar dacă știam că există posibilitatea asta, mi-am făcut curaj să încerc abia acum și… am avut o surpriză destul de plăcută. Lucrurile merg bine și există câteva opțiuni tare interesante:

Samplerbox§

Încercat, merge, dar m-am lovit de câteva probleme:

  • din cele 88 de clape merg doar 71.
  • timpul de încărcare pentru sample-uri este destul de mare. Grand Piano durează jumătate de minut, indiferent că-i de pe SD sau de pe USB.

Pe de altă parte, chiar dacă ei recomandă un DAC, merge cel puțin decent pe jack-ul audio built in. În plus, îl poți testa direct în Raspbian, fără să instalezi (prea multe) lucruri. Iar pentru teste nici nu e nevoie să construiești tot hardware-ul, deci.. yay?

Zynthian§

Nu l-am încercat, dar din poze arată bine de tot. Din păcate, se pare că nu îl poți folosi fără a construi măcar o parte din hardware și a face un card SD cu imaginea oferită de ei. Mi se pare prea complicat și cu prea multe opțiuni pentru ce am eu nevoie…

FluidSynth§

Mi s-a părut ridicol cât de ușor s-a putut seta. Dincolo de un delay minor (problema neexistând la Samplerbox, tind să cred că e o opțiune de configurare) la apăsarea clapelor, merge excelent. Toate clapele sunt recunoscute, sunetul e clar și.. nu are nici o altă opțiune (pentru mine ăsta e un plus).

Ca dezavantaj: mi se pare ciudată modul în care pornește jucăria, este nevoie de două comenzi… sunt curios dacă (și cum) poate fi automatizat să pornească la startup. Dacă da… avem un câștigător!

Concluzii / Merită?§

Greu de spus, eu le aveam pe toate în casă deja, deci pentru mine nu a fost vorba de vreo cheltuială extra (alta în afara OTG). Am vrut doar niște clape pe care aș putea învăța, deci din punctul meu de vedere a meritat.

Merită?§

Clapele MIDI costă în jur de 8-900 lei. Un Raspberry costă în jur de 350, mai ai nevoie și de boxe/căști (încă 100 lei), să zicem că ajungi la un 1300-1400 lei cu toată treaba.

Dacă ai Android, clar merită: te costă 20-30 lei un cablu OTG. Chiar și cu iPhone consider că este semnificativ mai ieftin.

5 Comentarii

Paul a scris

Am folosit mai multe combinatii de clape midi cu diverse laptop-uri si nu prea am gasit vreo solutie care sa nu aiba latenta. O placa audio dedicata (care incepe de pe la 300-400 lei) rezolva problema, si adauga si niste avantaje dragute in plus (intrari de instrument, calitate mai mare).

Paul a scris

@Ionuț Staicu: Cand am inceput sa cant, am folosit un M-Audio Audiophile 192. De cand am renuntat la desktop, am ceva Focusrite Scarlett cu USB. Bonus points, unele placi au si intrari de instrument, deci poti inregistra si una sau mai multe linii de instrument/microfon. Asta pentru future proofing :D.

Nu am observat nicio diferenta intre a conecta clapa cu USB la PC sau folosit MIDI IN de pe placa dpdv al latentei. Singurul dezavantaj la USB e ca trebuie pornita clapa inaintea soft-ului cu pricina, altfel nu o recunoaste. Care teoretic e simplu, uneori e putin enervant.

Nu recomand in mod special modelele de mai sus – nu fac treaba asta profesional, nu am facut o analiza amanuntita a produselor disponibile. Doar am observat ca ajuta si am fost multumit de setup-ul actual.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter