În ’95 contextul era diferit!

În ’95 contextul era diferit!

Am dat de această discuție/rant/ce-naiba-e pe twitter:

La o primă vedere omul are dreptate: lucrurile erau mai clare, mai intuitive. În alte cuvinte, lucrurile erau mi-nu-na-te.

Problema este însă alta: contextul.

La momentul respectiv, oamenii veneau din DOS, din Windows 3.1 sau erau computer illiterates și aveau nevoie de respectivele indicii. Lucrurile arătau așa pentru că majoritatea utilizatorilor aveau nevoie de asta.

Azi lucrurile stau un pic diferit: oamenii, fiind înconjurați de tehnologie nu mai sunt atât de analfabeți iar toate sistemele de operare folosesc oarecum aceleași paradigme. Utilizatorii care au nevoie de acele hint-uri sunt mai puțini decât erau în urmă cu 25 de ani.

2 Comentarii

Alex a scris

Totusi, niste principii de UX/UI spun ca exista elemente de interfata care vor fi perene, indiferent cit ne schimbam si „evoluam” (ce-o fi insemnind si asta).

Uite, ca o paralela: butoanele fizice la o masina. Da, poti sa muti radioul pe o tableta, GPSul pe aceeasi tableta, de fapt sa faci tableta singura interfata cu masina…. insa tableta nu ofera raspuns haptic, nu poti s-o controlezi in timp ce mentii ochii la drum, chestii de-a dreptul banale daca ai pastrat butoanele clasice. Alea-s baza, si vor ramine baza pina cind vom avem masini care se conduc singure, caz in care oricum vom fi nasul in ecrane de la pornire pina la destinatie.

Idem si cu interfata unui PC sau a unui telefon. Oricit de „power user” experimentat as fi eu, tot o sa vreau sa mi se reliefeze butoanele, sa aiba ceva shading, pe scurt sa le pot distinge vizual de restul interfetei. Pentru ca astfel pot folosi interfata aia si treaz, si beat, si chiaun de somn, si daca n-am ochelarii la mine … intelegi tu ideea. Sa faci o interfata prea „smechera” introduce mereu riscul sa pierzi din oameni pe drum.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter