Ce faci când moștenești un WordPress?

Ce faci când moștenești un WordPress?

Nu se poate să fiu singurul căruia îi place să preia un proiect existent, nu?

M-a întrebat cineva acum câteva săptămâni: cum procedezi când primești un WP (outdated) de la un client și nu prea știi ce se întâmplă? Cum știi dacă a fost modificat core-ul, dacă s-a modificat vreun plugin etc? Răspunsul e simplu: Git.

Când primesc un proiect de genul ăsta, fac câteva lucruri fără excepție:

Instanță locală – 10 minute§

Sub absolut nici o formă nu fac operațiunile pe un server live. Ori un ssh și fac zip la tot www ori cPanel și fac zip la același folder, ideea e să reproduc o instanță locală cu fișierele ce sunt pe server. Îți recomand să sari peste wp-content/uploads și folosești metoda asta pentru hot-link.

Nu face greșeala de a începe să transferi fișierele prin (s)FTP. Protocolul FTP face să fie o metodă extrem de lentă pentru fișiere mici și multe (cum sunt cele dintr-un WP).

Git init – 1 minut§

După ce extragi toate fișierele local, inițializezi un repo: git init && git add . && git commit -am "initial commit". Acest repo trebuie să conțină tot proiectul, deci inclusiv wp-includes, wp-admin etc. Este un repo temporar, deci nu-ți face probleme prea mari.

Modificări și Actualizări – 1-5+ ore§

Următorul pas este să descarci aceleași versiuni ale WP-ului, plugin-urilor, temei etc. Faci asta pentru a te asigura că cei ce au lucrat înaintea ta nu au modificat fișierele din Core sau plugin-uri.

WP Core§

Verifici versiunea de WordPress și descarci FIX aceeași versiune de aici. Extragi peste ce ai tu, faci git diff. Vezi dacă este modificat ceva.

Dacă sunt diferențe, cauți o modalitate de a implementa respectivele schimbări ori într-un plugin custom (de preferat) ori în temă. NU treci peste pasul ăsta fără a extrage modificările, pentru că altfel nu faci decât să-ți îngreunezi treaba la următoarea actualizare!

După ce faci treaba asta, actualizezi WP-ul. Doar WP-ul! Faci commit, treci la următorul pas.

Plugin-uri§

Repeți aceiași pași pentru fiecare plugin în parte. Descarci UN plugin, diff. Sunt schimbări? Le reimplementezi. Nu sunt? Actualizezi acel plugin. Commit, repeți până nu mai rămân plugin-uri.

Teme§

Unele site-uri sunt făcute pe teme „premium” și extinse prin child themes. În funcție de temă, contactezi developer-ul și îi ceri versiunea exactă a temei tale. După ce faci rost de versiunea dorită, repeți pașii anteriori.

De ce durează atât de mult toată treaba? Pot fi modificări importante majore (am avut un site în care clasa wpdb fusese maltratată, în alt site WP_Post suferise modificări, de nenumărate ori am avut plugin-uri modificate suficient pentru a nu putea fi actualizate șamd) care durează mult să le re-implementezi. Poate dura mult să găsești o anumită versiune a unui plugin premium șamd.

FYI: poți descărca orice versiune de Divi așa:

https://www.elegantthemes.com/api/api_downloads.php?api_update=1&theme=Divi&version=3.12.2&username=USER&api_key=API_KEY

Going live!§

După ce faci toate astea și ești up to date, poți să actualizezi site-ul live: fie folosești funcția de update din WP, fie faci un zip și îl extragi pe server.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter