Unde este libertatea?

Unde este libertatea? ©

La tot scandalul ăsta cu Cristian Dascălu, cu grămada de bani cerută, cu câr, cu mâr, eu am o singură problemă. Nu, nu are legătură cu ce am scris despre mentori mai demult ci cu libertatea.

Am urmărit câteva filme făcute de Cristian și, din ce am văzut, se tot propagă ideea cu freelancing=libertate: lucrezi de unde vrei, călătorești, tot pachetul de mituri specifice.

Dar în ultimul film dă mai multe detalii interesante. Privește 15 secunde, observi?

Detaliile cheie:

  • 7200$/lună
  • 45$/h

Știi cât înseamnă asta? 160h. Adică aproape 7h/zi. 5 zile/săptămână. Ca freelancer cu o oarecare experiență, îți pot garanta că nu poți lucra atât de mult în mod sustenabil. Adică sigur, faci un maraton de câteva zile, că ai un deploy mai deosebit, dar zi de zi? Pe termen lung? Permite-mi să am îndoieli!

Presupunând prin absurd că poți lucra atât, unde mai este libertatea specifică freelancing-ului? Că nu mai ai 40h/săptămână la corporație și ai doar 35h la niște clienți după care trebuie să alergi? Faptul că poți băga ca MIG-ul 7h în parc sau cafenea? 🤪 Nu știu alții, dar după 7h de muncă intelectuală eu sunt un pic cam legumă.

Acum, eu din toată povestea asta eu cred că sunt două variante:

  1. Omul primește 7200$/lună dar nu tarifează corect (i.e. trage un pic țeapă clientului)
  2. Există o ușoară exagerare la sumele astea de bani.

Nu zic că nu e posibil să scoți 7000$/lună, dar cred că nu în condițiile spuse de Cristian.

4 Comentarii

Bilen a scris

Asta ar fi inainte de taxe. Cred ca el nu este in aceeasi barca cu tine. Nu am vizionat clipul dar pentru ca am facut si eu consultanta freelance o buna perioada de timp cred ca el e mai mult angajat cu contract pe un proiect.

Ce inseamna asta? O firma relativ mare are nevoie de cativa oameni pentru un proiect pentru care nu trebuie neaparat sa se inhame la jugul recrutarii unei echipe in house pe termen lung. Pentru ca o data livrat, proiectul, firma nu mai are nevoie si da „liber” intregii echipe.

Pentru asta totusi firma in cauza trebuie sa plateasca mult peste un salariu normal dar are si avantaje. Daca un anumit programator nu e bun sau nu se integreaza in cultura unei companii, te poti descotorosi repede de acea persoana fara complicatii juridice etc. Apoi pentru ca platesti bine aduci „mercenari” bine pregatiti care stiu sa faca treaba si pleaca. Bine aici discutabil, o sa deschid o paranteza, am vazut in experienta mea multi contractanti care o lalaiau sa mulga vaca mai mult. Alt avantaj pentru firma este ca nu iti plateste pensie, asigurari de sanatate, nu te duce la team building, nu iti da prima de instalare, nu iti calculeaza taxele pt tine, esti pe cont propriu.

Ca freelancer faci bani multi dar cum ai zis si tu. Ai program fix. 7 ore plus o ora pauza de masa pentru ca lucrezi cu oamenii din acea firma. Probabil managerii, business analysts si asa mai departe. Si alora le plac sedintele.

Dar acum na, daca el a iesit si a zis wow ce bine e sa fii programator, faci 7000 de dolari pe luna poti sa faci si tu, e putin misleading.

Pana si programatorii de la Google care au cam $120,000 pe an, dupa taxe raman cu mai putin de $7,000 deci nu e ca si cum stai pe marginea strazii si vin firmele mari sa-ti dea contracte de consultanta ca la zilieri :)

Alex a scris

Ca scoruri, nu e departe de ce zicea Liviu (opencube) ca se poate cistiga din postura de contractor, daca ai ceva vechime si experienta.

Cit despre volumul si intensitatea muncii… nu stiu, poate omul ia si pauze, dar nu se lauda cu ele? N-am idee. Eu unul am mai cochetat cu ideea asta, strict din perspectiva de a munci ca sclavu’ 3 luni, dar apoi sa pot sa imi iau urmatoarele 4-5 luni complet liber. Suna mult mai bine decit varianta „muncesc in fiecare zi X ore”, chiar daca e vorba de doar 5 sau 6.

Stiu, e cam utopic sa reusesti pe termen lung sa-ti aranjezi programul de asa natura.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter