Cum înveți notele muzicale?

Cum înveți notele muzicale? ©

După o lună de pian pot spune că da, este mai ușor la pian decât la chitară prin prisma faptului că ai notele foarte bine delimitate. La chitară (și la toate instrumentele cu corzi, presupun) aceeași notă poate fi în mai multe locuri. Ceea ce poate fi… confuz.

Cât de ușoare sunt notele pe clape? Păi… după o săptămână deja învățasem fiecare notă în parte. Yay me! Mai am probleme în a nimeri clapele corecte, dar hei, pentru asta facem exerciții, nu? :)

Ce nu am reușit să fac însă a fost să învăț să citesc notele de pe portativ. Știu notele din cheia sol și.. cam atât. Ce este sub/peste portativ mă face să număr liniuțe, să recit în gând etc. Este… cum să spun… nepractic.

Iar azi am găsit o aplicație pe cât de simplă pe atât de eficientă: arată clapele și o notă pe portativ. Tu trebuie să apeși nota corectă.

3 Comentarii

Paul a scris

Doua tips care mie mi-au fost utile:

1. (si cel mai important) Invata intervale. Cred ca se cheama sight reading sau ceva de genul. Cand canti, ideea nu e sa te uiti la portativ si sa vezi Do Mi La, ci sa vezi Do, terta in sus, cvarta in sus. Care se traduce in 2, respectiv 3 clape mai sus. Prima nota trebuie sa o stii ca aia e.

Avantajul la treaba asta e ca ajungi sa citesti notele mult mai repede. Mai ales cand ai acorduri cu cate 4+ note una peste alta si efectiv n-ai timp sa te gandesti care nota e care si apoi care pe unde vine.

2. Ajuta sa stii bine unele note, si restul sa le citesti cu intervale. De exemplu, stii bine unde vine Sol. Mai stii de la punctul 1 ca 2 note fix una peste alta inseamna o terta (adica nu nota urmatoare, cealalta). Vezi o nota pe care nu o recunosti. Vezi ca e pe linia 3. Dar tu stii ca pe linia 2 e Sol, deci asta trebuie sa fie la o terta de Sol, adica e un Si.

Pare mai complicat, dar merge mult mai repede.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter