Păreri despre Mixer/Malaxor Biovita

Păreri despre Mixer/Malaxor Biovita

Pentru că mi s-a atras atenția că nu îl marchez ca atare: articolul nu este sponsorizat. Am plătit mixerul, sunt mulțumit de el și atât.

Acum un an ziceam că vreau un malaxor. Mi-a făcut nevasta o surpriză și…. m-am trezit cu un Biovita de 1260w acasă. Zicea că s-a săturat cât de mult am vorbit despre mixere. De ce 1260 și nu 1500w? Ei bine… erau probleme cu stocul. Și cum Moșul vine la dată fixă, nu putea să aștepte. Mă rog, nu mă plâng.

Prima impresie§

Când a venit, am fost surprins de cât de mic era. Nu știu de ce, mă așteptam să fie un pic mai mare decât este. Toate accesoriile intră în bolul de inox, deci spațiul necesar pentru stocare este mic. Ventuzele îl fixează destul de bine pe blatul mesei și, în ansamblu, toată construcția pare destul de solidă.

Accesorii§

Vine cu fix patru accesorii:

  • Cârligul de aluat (abuzat și răs-abuzat aproape zilnic)
  • Telul (folosit de două-trei ori). Frișca se bate imediat, în mare parte și datorită bolului de inox, bol pe care nu-l încălzești manevrându-l cu mâna. (în ciuda comentariilor, telul ajunge aproape până jos; am bătut și două ouă cu el și se descurcă admirabil)
  • Încă două palete, ce nu le-am folosit până acum.

Din ce am înțeles din comentariile lor de pe facebook, sunt disponibile și cârlige vândute separat, parcă mi-aș lua încă 1-2 de rezervă.

Capacul§

Capacul este bun. Se pune ușor, se scoate ușor (deși uneori prea ușor) dar ar fi fost ideal dacă s-ar fi putut închide de tot (e.g. las la autoliză aluatul și nu vreau să se usuce). Nu este un deal breaker, dar… ar fi fost frumos :)

Cum se descurcă?§

Mixerul se descurcă bine. Dacă te limitezi la mai puțin de 1kg de făină. Care-i faza cu 1kg dacă bolul are 5l? Eu cred că sunt două motive:

  • Împreună cu restul ingredientelor, bolul se umple cam pe jumătate. Când începe să îl învârtă, aluatul se ridică până sus.
  • Glutenul dezvoltat de 1kg de făină va opune suficientă forță încât motorul mixerului să tragă din greu (aici cred că cei 250w în plus de la modelul superior ar face diferența)

Cozonaci§

Pentru porție dublă de cozonaci mixerul trăgea din greu chiar și la viteza a treia (în total ~2kg de aluat). Când am început să încorporez untul, dădea pe afară. N-aș putea spune că am fost foarte încântat de experiență, dar pentru doi cozonaci sunt convins că s-ar descurca excelent.

Pâine§

Am făcut pâine cam o dată la două zile. Spre deosebire de cozonac (probabil și pentru că este aluatul mai umed și că nu sunt alte ingrediente), pot mixa liniștit 1kg de făină, chiar dacă parcă este cumva la limită.

Concluzie§

Înainte să mă blochez pe ăsta, am tot cautat și răscăutat mixere în zona de preț 5-600 lei cu o putere decentă (peste 1000w) și… țin să vă informez că, cel puțin în decembrie, nu erau foarte multe alte opțiuni. Mai exact, mai erau fix zero alte opțiuni.

Sunt foarte mulțumit de produs, dacă va rezista mai mult de 3 ani, consider că a fost o achiziție bună. Până acum am găsit două neajunsuri:

  1. Capacul nu se închide de tot;
  2. Nu are buton de oprire. Trebuie să-l scot permanent din priză. Nu sunt sigur dacă este un lucru bun sau rău, dar… pe mine mă enervează un pic treaba asta.

Cu toate astea, în momentul de față, îl recomand cu toată căldura.

8 Comentarii

Ady a scris

Voi ține cont de sfaturi. Deci:
1. Dacă vreau să mă fac cozonocăreasă să mă bag la ăla de 1500 w…
2. Bate și puține lichide: 2 ouă/200 ml frișcă.
3. Ai idee totuși pentru ce sunt restul de 2 palete?
Am pe lista de dorințe:
1. Cuptor electric.
2. Mixer d-ăsta.
3. Aspirator d-ăla care aspiră singur.
Mai trebuie să găsesc un moș Crăciun, iepuraș de Paște, cineva…. :)

Ionuț Staicu a scris

– Presupun că o dată pe an poate face un efort pentru 4 cozonaci, dar dacă vrei să te apuci să faci câte 20… s-ar putea să fie nevoie de ăla de 1500 :D
– Chiar 200ml frișcă am bătut pentru felie de lapte. S-a descurcat admirabil.
– celelalte palete cred că sunt pentru aluaturi mai lichide, gen clătite, chec, unde telul nu e potrivit. Nu bag mâna în foc, în acest moment nici că-mi pasă prea mult :w00t:

Paul a scris

De curiozitate, ca am vazut ca ai devenit expert brutar :D: ce opinie ai despre masinile de facut paine vs. facut painea (relativ) manual?

Din experienta cu al meu mixer (adus si el de Mosu’), celelalte 2 palete sunt pentru aluaturi lichide. Nu coca, dar nici chestii care trebuie aerate de un tel.

Ionuț Staicu a scris

@Paul: Dacă faci pâine „normală”, cu drojdie cumpărată, mașina de pâine cred că e ok.

Eu fac pâine cu maia, are alt procedeu de preparare (autoliză 1-2h, frământat, 3-5 îndinderi la fiecare 30 minute, 3-4 h prima dospire, pus în coșuri apoi încă 3-4h a doua dospire și, în final, copt). Nu știu dacă există foarte multe mașini de pâine capabile să facă treaba asta :)

Edgar a scris

Salut,

Mi-ai putea spune, te rog, cum se comporta dupa un an si ceva? L-ai folosit intens? Sotia mea isi doreste un mixer in mod special pentru framantat si incerc si eu marea cu degetul… Pana acum a folosit o masina de paine pentru partea cu framantatul.

Multumesc!

Ionuț Staicu a scris

@Edgar: N-aș putea spune ce înseamnă «intens», dar îl folosesc aproape în fiecare zi. Am mixat tot ce se poate: gogoși, croissante, cozonaci, pâine, frișcă, albuș, icre, vinete etc.

Cel mai des mixez pâine (o zi da, una ba), câte 10-20min, aproape 2kg aluat.

Încă îl recomand și consider că este o achiziție bună :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter