De ce un IDE?

De ce un IDE?

Acum mai bine de jumătate de an renunțam, temporar, la Sublime în favoarea PHP Storm. Ce s-a schimbat în jumătate de an? Ei bine… tot Storm folosesc, deci… da.

În continuare consider că este o porcărie când vine vorba de editatul propriu-zis (operațiunile pe text), dar ca IDE este inegalabil. OK, fie, poate că îți poți configura editorul tău (fie că-i Vim, Sublime, VSCode sau altceva) să facă ce face IDE, dar… există problema asta: cât de ușor? Cât de stabil?

Știu că în Sublime m-am chinuit groaznic să fac XDebug să meargă și, chiar dacă am reușit, niciodată nu m-am putut încrede în el. Ba nu se mai conecta, ba se deconecta random… All in all, nu mă puteam baza.

Am încercat în VSCode treaba asta la un moment dat, parcă am avut ceva mai mult succes, dar editorul în sine mi se părea … dubios.

Apoi mai sunt micile alte lucruri: lintere, formattere și, nu în cele din urmă, uneltele de refactor. Care fie au config peste config, fie trebuie să instalezi chestii peste chestii (în VSCode ai „Language Servers” pentru fiecare limbaj, formatter pentru fiecare limbaj șamd).

Sunt perfect conștient de ce este nevoie de toate aceste instalări adiționale, doar că bătaia de cap e prea mare.

Acum nu spun că hei, toată lumea ar trebui să treacă pe PHP Storm (sau pe orice alt editor). La naiba, l-am încercat de vreo două-trei ori în anii trecuți și mi s-a părut idiot (încă mi se mai pare la anumite chestii). De ce nu am migrat de atunci? Ca despre multe alte lucruri, cred că eu nu eram pregătit. Nu eram la un nivel suficient pentru a accepta schimbarea.

Atât, nu am o concluzie și nici o încheiere.

Btw, dacă vrei să folosești PHP Storm gratuit, înscrie-te în EAP ;)

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter