IT-iștii sunt irelefanți

IT-iștii sunt irelefanți

Am observat tendința asta, de a se minimiza… să zicem importanța IT-ului ca industrie și a a IT-iștilor, ca indivizi. „Ce mare șmecherie? Apasă pe niște butoane…”.

Ce nu realizează mulți este ceva ce numai subtil nu este: tot ce este în jurul nostru este „mânat” de software. Telefon, TV, imprimantă, mașină, lift, aer condiționat, termostat, mașina de spălat, espressor, aparate medicale etc.

Mai nou au apărut și becuri inteligente, că deh… nu mai putem apăsa pe buton, ca barbarii…

(Motivele pentru care se întâmplă treaba asta sunt pur economice: este mai ieftin să scrii logica pentru un microcontroler vs să construiești toate circuitele logice the old way.)

Aici vorbim doar despre software, da? Dacă punem la socoteală și oamenii hardware, cei care se ocupă de networking… Domeniul este uriaș (și tind să cred că este un understatement).

Iar asta este situatia de azi. Având în vedere cât de mult ne îndreptăm spre IoT și conectivitate permanentă, complexitatea din IT are o singură direcție: în sus!

De aia zic, treaba asta, cu IT-iștii irelevanți, cu industria inutilă… este cel puțin hilară.

12 Comentarii

john2381 a scris

pai si cine te obliga sa ii crezi?
in orice domeniu exista oameni importanti si uscaturi.
si foarte multe domenii sunt importante.
cam cat crezi ca am rezista daca maine ar intra gunoierii in greva?
eu am incetat acum multa vreme sa mai imi bat capul cu superficiali care nu ma afecteaza direct.
prefer sa imi prioritizez eforturile si sa imi ocup timpul si persoana proprie cu alte lucruri decat impresii din astea ale unora si altora.

Ionuț Staicu a scris

@john2381: nu e musai să îi crezi. Indiferent dacă „pui la suflet” sau nu, este util să știi ce cred cei din jurul tău despre ce faci. Altfel te-ai putea trezi că încep oamenii să arunce cu roșii stricate în tine pe stradă și nu știi de ce ;)

john2381 a scris

@Ionuț Staicu: pai una e sa stiu ce cred ei despre ce fac eu (asta stiu si sunt ok cu rezultatul) si alta e sa stiu si sa conteze ce cred ei in general despre ceilalti oameni necunoscuti din vastul domeniu in care lucrez (e atat de vast si oamenii au intelegeri atat de diferite despre el incat e imposibil sa existe o parere coerenta si consistenta).

cd a scris

Eu nu am vazut tendinta asta dar nici nu pot sa zic ca cad pe spate cand ma intalnesc cu un cetatean care stie SQL. Marturisesc ca mai tare ma da pe spate un chirurg.

Ce face it-istul este folosibil 5-10 ani de acum incolo fara el. Spre deosebire de chirurg, profesor, gunoier, sofer pe care ii vezi in fiecare zi. Poate de aici vizibilitatea mai mica a celor din IT. Si poate tot de aici salariile sensibil mai mari decat ale altor bresle.

Ionuț Staicu a scris

@cd: Cred că salariile mari au alte motive, nu durata de viață a lucrării. Dacă e să o luăm așa, și un zidar sau instalator bun își face treaba tot pentru următorii 5-10 ani, dar puși unii lângă ceilalți, IT-iștii au, în medie, un tarif orar mai mare. :)

S-ar putea să fie un amestec de mai mulți factori, iar disponibilitatea joacă un rol important (i.e. câți oameni capabili găsești disponibili pentru un anumit job).

cd a scris

@Ionuț Staicu: legat de disponibilitate: ITist gasesc in 30 de minute in orice colt al globului. Mai bun, mai prost, gasesc pe upwork un indian care sa-mi puna doua paie cruce remote. Ca de aia au venit si multinationalele in Romania, de ieftin, nu ca am fi luat noi vezi doamne premiul nobel la programare.

Din nefericire ala de pune mana pe scule la constructii trebuie sa vina fizic la lucrare.

Vorbesc din experienta : trebuie sa refac un acoperis: doi oameni,doua saptamani 10.000 de lei manopera.Dat jos ala vechi+pus ala nou.
Daca dura o luna -> 20.000 ron. Adica cam cat doi ITisti :)

Si sa dea dracu sa-i superi ca ramai cu acoperisul nefacut, lucru deosebit de neplacut, mai ales daca ploua :)

Mihai Surdeanu a scris

Totul se rezumă la cerere și ofertă, asta înseamnă piață liberă. Prețul e stabilit de raportul dintre cerere și ofertă. Momentan în lume e o cerere foarte mare. De ce? Păi cam toate domeniile sunt driven somehow by IT. Domeniul militar, medical, automotive etc.
Inclusiv blog-urile astea sunt online pentru că există IT.

dam167 a scris

@Mihai Surdeanu: nu susțin că înțeleg economia la nivel național (cu atât mai mult global), dar tu faci calculele cam ciudat. Dacă o luăm cu cererea și, hai să adaug nevoile, sunt multe alte domenii înaintea IT-ului, ajunge dacă ating prevederile de mediu și infrastructura de bază din România. Este destulă cerere pentru că, pe scurt, nu le avem și UE ni le cere, pentru că cică nu poți fi în UE în 2020 și să n-ai drumuri, să ai buda în curte și să nu te aliniezi la legislația europeană de mediu, dar cu toate astea nu pare să le rezolve nici IT-ul și nici altcineva. Vreau să spun că nu sunt bani aici. Nu vine nimeni să zică „faceți drumuri, că banii nu sunt o problemă!”.

Cred că e clar dacă te gândești că o corporație (în IT sau automotive) poate da 4000 de lei net/lună unui absolvent de facultate, în timp ce o agenție de mediu îi dă, dacă ăla micu’ se poate încadra cumva în cerințe, cam jumate. Corporația aia poate primi mai mulți bani dacă are mai mulți angajați, la agenția de mediu e invers.

Mihai Surdeanu a scris

@dam167: Eu așa văd lucrurile. Cerere și ofertă. Văd la servici cum HR-ul e înnebunit sa angajeze pe oricine. Nu contează că are facultate terminată sau nu. Apoi, sunt oameni foarte slabi pe care HR-ul te roagă să îi încadrezi ca juniori, poate o sa fie nevoie și de ei la un moment dat.
Se fac multe compromisuri la noi, pentru că e nevoie. Suntem aproape cei mai ieftini din Europa (recunosc, bulgarii sunt mai ieftini decât noi). In plus, la noi in IT, proiectele nu sunt mare brânză. Sunt niste aplicații legacy sau alte mizerii pe care trebuie sa le menții pe linia de plutire pentru a asigura supraviețuirea multinaționalei. Dar dacă ai angaja francezi sau germani, te-ar costa și mai mult.

dam167 a scris

@Mihai Surdeanu: Deci proiectele nu sunt mare brânză, dar angajatorul angajează pe cine prinde și îi dă mult mai mulți bani decât în alte domenii unde se produce mai mult – asta pentru că angajatorul primește la rândul lui mulți bani. Asta nu înseamnă cerere mare în domeniul IT, ci doar bani care se vor oarecum justificați – așa văd eu lucrurile, pentru că în alte domenii angajatorul cere angajatului să-și facă de 2-3 ori salariul.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter