NAS sau server?

NAS sau server? ©

Mă tot bate gândul să fac un sistem de backup local și sunt indecis între a alege un NAS sau altceva. Lăsând HDD-urile la o parte – oricum sunt un cost separat – rămâne problema alegerii.

Un NAS (Qnaps, Synology etc) are avantajul major că este ready to use fără prea mari bătăi de cap. Nu ai foarte multe de configurat, nu ai probleme de compatibilitate șamd.

Pe de altă parte, asta poate fi și un neajuns, pentru că este un black-box și orice problemă înseamnă trimiterea la garanție. (un prieten a renunțat la Synology după ce, în urma unui update de firwmare, NAS-ul era bricked).

Un server… este fix invers decât un NAS: trebuie să-mi bat capul eu cu configurarea, cu hardware-ul, cu actualizările, cu tot. Trebuie să cumpăr plăcile corecte de RAID, rețea șamd. Avantajul în toată treaba asta este că oricum am trei sferturi de sistem gata de treabă, mai am nevoie doar de sursă și placă RAID, deci costul ar putea fi oarecum mic.

Că tot veni vorba, ce ar trebui să caut la o placă RAID (capabilă să țină 8 HDD-uri SATA3 în RAID 5)? Știam că sunt relativ scumpe (peste 200€) dar am găsit azi câteva la… 50 lei, ceea ce mi-a dat peste cap tot ce știam despre ele! Pe newegg sunt plăci care ajung la 1000$!

Să nu pun nici un controller RAID, #yolo și aia e?

Decizii, decizii…

12 Comentarii

Alex a scris

1. O placa RAID fara baterie ( BBU ) e cam degeaba.
2. Personal nu recomand RAID 5/6 din motive de rebuild. Daca iti crapa un disk, ai redundanta, dar procesul de rebuild al array-ului dureaza. Si daca ai ghinion ca mine, mai crapa un disk in timpul procesului. RAID 10 all the way.
3. Poti folosi o solutie mai user friendly gen UnRaid. Mai este si FreeNAS dar nu am putut sa ma obisnuiesc cu el.
4. Momentan am un HP MicroServer Gen 10, 4 x 3TB WD Red, Ubuntu 16.04 si ZFS. Dar asta e domeniul meu de activitate deci ptr mine a fost usor :)

Marius a scris

Folosesc Synology de 10 ani, nu am avut niciodată probleme cu ei. După atâta timp am ajuns la concluzia ca oferă prea multe decât am eu nevoie. O sa trec la un PI4 cu aceleași HDDuri și cu backup în Glacier pentru poze și alte chestii personale.

dam167 a scris

Și eu aș vrea ceva de genul, poate reușești să ne ții la curent cu ce îți iei și postezi despre configurări (dacă faci). Eu aș vrea pentru stocare foto/video și cred că m-aș mulțumi cu 3-4 HDD-uri pe moment. Dacă am priceput eu bine ce zic tinerii pe YT, e bine să-ți faci un server dacă accesezi frecvent datele de pe el sau chiar lucrezi direct pe el, eu unul aș vrea doar stocare, deci nu-mi trebuie nu știu ce viteze sau nu știu ce funcționalitate – deci pentru mine ar fi NAS, deși dacă m-aș chinui cu un server aș învăța ceva nou.

Problema mea momentan e că nu vreau să dau prea mulți bani pe așa ceva (2-3 mii de lei), așa că o să beau câte o bere și o să mă uit la ce zice lumea pe net până îmi trece zgârcenia.

Bilen a scris

Eu am un Qnap de cativa ani si il folosesc zilnic pentru backup device-urile din casa, ce am pe cloud dar si site-uri.

Apoi mai folosesc tripleta de aur: Sonarr/Radarr, Emby/Plex, Jackett pentru un Netflix privat pe serverul meu.

Server php cand mai instalez dummy WordPress sites pe el.

Media player, am o aplicatie pe iPad care cand e idle, tableta functioneaza ca rama electronica si imi ia pozele de acolo.

Multe multe alte beneficii. Am ales un Qnap ca nu toate le poti face pe un server. Si in plus ascultasem eu un podcast cu un serviciu de cloud care s-a inchis pur si simplu si oamenii si-au pierdut toate amintirile, back-up-urile etc. Asa cu RAID e mai greu sa iti pice ambele HDD-uri concomitent.

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: Mie nu mi-ar trebui atâta stocare încă de acum, deci m-aș mulțumi cu 3 sau 4X2TB, iar hardware-ul pe la 1000 de lei nu-mi inspiră prea multă încredere, de asta am zis un total între 2 și 3 mii. Momentan mai aștept pentru că nu am nevoie chiar acum de stocare, și deși merită, nu-mi vine să investesc acum în ceva ce-mi va fi util peste mai multe luni sau un an.

@Bilen:

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Eu când cumpăr hardware merg pe ideea că îl voi folosi minimum 5 ani.

4x2tb înseamnă 4tb în raid 10 sau… 6tb în raid 6 (depinde cât accent pui pe redundanță). Pentru nevoile mele de azi, 5tb sunt cumva la limită. Nu vreau să cumpăr hardware azi doar pentru a avea la ce să fac upgrade peste un an :)

dan a scris

a nu se uita ca raid nu e chiar protectie … sa zicem ca ram e fara ecc si la un moment dat corupe datele de pe toate hdd .. bit rot …

la raid software e usor de mutat in caz de probleme hardware. la o placa raid daca are probleme placa nici cu alta identica nu rezolvi daca e din aia sofisticata cu memorie, baterie, etc.

o idee …
https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/DSM/tutorial/Storage/What_is_Synology_Hybrid_RAID_SHR

intr,un loc am placa 2nd raid cu firmware IT si hdd 10tb hgst cu heliu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter