Problema platformelor de freelancing

Problema platformelor de freelancing ©

Am început să fac freelancing prin 2013-14. Întâi part time, apoi, de prin 2016-17, full time. Am început pe Rentacoder (botezat și re-botezat de vreo 2-3 ori), ocazional pe UpWork, mai nou, găsesc clienți pe Toptal. Deci să zicem că am un minimum de experiență și sunt oarecum în măsură să dau sfaturi.

Mai sunt platforme de genul ăsta (Fiverr, 99Designs etc) deci o piață pentru asta există. Majoritatea platformelor sunt a race to the bottom. Pe scurt, asta înseamnă că potențialul client te alege în primul rând după preț, în al doilea rând după altceva.

Am făcut mai demult un experiment, cu un job fictiv pe Freelancer. Dacă vrei să începi, te lupți cu… roboței. Același lucru (dar la scară mai mică, ce-i drept) se întâmplă și pe UpWork.

Platformele de genul sunt bune la început, când îți formezi un portofoliu. Și poți face bani pe ele, fără îndoială, doar că raportul efort/venit nu este chiar … optim, să zicem așa. Dar dacă după un an-doi te bazezi exclusiv pe ele, ai o problemă. Dacă te bazezi pe o singură platformă, ai o problemă și mai mare.

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Silviu: Pentru că ești la mâna platformelor respective. Eu am fost zburat pe UpWork pentru că am aplicat la prea multe job-uri (nu sunt singurul care a pățit asta, nu exista nici o mențiune în ToS; pur și simplu au considerat ei că e mai bine să nu colaborăm).

De ce nu e o idee bună să te bazezi pe o singură platformă? Păi (pe lângă punctul de mai sus) ai portofoliul pe o… singură platformă (doh). Ești zburat de pe platformă? Zero portofoliu! Efectiv trebuie să o iei de la zero pe o platformă nouă.

Până la urmă, orice platformă – indiferent de numărul de proiecte/clienți – ar trebui tratată ca UN client. E.g. clientul meu în momentul de față este Toptal (pe care am 3 clienți) și încă 2 alți clienți, din afara platformei. În total consider că am trei clienți :)

În mod ideal, nici un client n-ar trebui să-ți asigure mai mult de 2-30% din venituri.

Mdue a scris

Ai desigur dreptate ca e f rau sa te bazezi pe o singura platforma.
Dar cred ca NU ai dreptate mai deloc referitor la cursa catre fund. Aia care pun pretul ca prim criteriu sunt clienti mici sau fara experienta. NU ii vrei pe ei. Zi multumesc.

Daca dupa 3-4 ani deja nu ai clienti stabili si e nevoie sa aplici TU pt job-uri, inseamna ca faci ceva gresit.

Ionuț Staicu a scris

@Mdue: Ia încearcă să faci un cont nou pe o platformă și încearcă să ceri un preț mai mare de 5-10$/h, vezi cât de bine merge :)

Nu zic că nu ajungi să crești prețul în timp dar la început te poate chema și Knuth, că tot nu o să te bage nimeni în seamă cu un tarif peste minim. Acum, coroborează treaba asta cu riscul de a fi zburat de pe singura platformă pe care lucrezi și vezi de ce nu e o idee atât de bună să te bazezi (doar) pe asta.

Mdue a scris

@Ionuț Staicu: Pai de ce ai face asa ceva ? E normal ca la inceput cand esti nimeni (dpdv demonstrabil) sa ai tarife de incepator. Asta e ca aia care ies din facultate si sufera un soc cum ca „cuuuum, adica nu o sa am maine salariu 1500 de euro?!?”

Pai am zis ca iti dau deplin drepate cu chestia ca nu trebuie sa te bazezi doar pe 1 platforma, asa cum ai zis si tu. E monopson.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter