Unde îți ții ouăle?

Unde îți ții ouăle? ©

Ca freelancer, treaba asta se întâmplă mai frecvent decât îți imaginezi: iei un client, îți furnizează un volum foarte mare de muncă. După câțiva ani te trezești că afacerea ta atârnă de un fir de ață.

Iar problema este mai gravă decât îți imaginezi, mai ales dacă acel client știe că este singurul tău client. Are toate pârghiile necesare în negociere: la tarif, la volum de muncă, la tot. Chiar dacă nu știe asta, dacă dispare clientul, rămâi pe uscat.

Ce e mai grav? Se întâmplă pe nesimțite. Tu ești mulțumit că primești de lucru fără prea mare efort, clientul îți furnizează suficiente proiecte să-ți ocupe tot timpul disponibil, îți piere cheful de a căuta alți clienți și tot așa. În plus, cazi în zona aia de confort, unde ești mulțumit cu toanele clientului și nu ai chef (sau răbdare?) să te acomodezi cu un client nou. Și merge și-așa. Până când nu mai merge.

De unde știu? Mi s-a întâmplat de două ori. Prima oară că n-am realizat problema, a doua oară că m-a învăluit pe nesimțite.

Ideal ar fi ca, la sfârșitul anului, când te uiți pe statistici, un singur client nu ar trebui să îți aducă mai mult de 30% din venituri. Sunt, evident, și cazuri speciale, dar cam asta e zona de siguranță, ca să zic așa. Nu-ți ține toate ouăle în același coș.

3 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter