Cugetare militară matinală

Cugetare militară matinală ©

Citeam despre vitejii doftori care și-au dat demisia în masă și mă gândeam la o chestie. Nu, nu la faptul că unii medici primesc cer șpagă pentru a te trata. La altceva.

Dacă începe un război – unul clasic, cu pușcoace poc-poc – se declară stare de război iar oamenii în putere sunt luați de acasă, li se dă o praștie sau ce alte arme mai sunt prin cazărmi și sunt trimiși pe front.

Nu îi întreabă nimeni nimic, nu poți să-ți dai „demisia” de pe front, nu poți să te plângi de condițiile de muncă, nu poți să… nimic. Rezolvi situația sau te rezolvă ea pe tine, pe toată familia ta și, în principiu, îți rezolvă țara.

Ori… în situația curentă, nu cumva este un război între medici si virus? Nu cumva medicii sunt soldații din exemplu de mai sus?

6 Comentarii

adi a scris

când s-au angajat în spital, n-au mai zis nimic, și-au făcut treaba. teama lor este de înteles, tuturor ne e teamă, dar ei lucrează cu oameni bolnavi din prima zi de munca ca asistenti sau doctori. de ce acum nu mai vor și pleacă cu zecile.

Ionuț Staicu a scris

@Mălin: păi asta zic: nu e vorba de dacă m-aș duce eu sau nu, m-ar trimite sau m-ar considera dezertor. E stare de urgență, e buba la nivel global.

În unele domenii nu prea merge să negociezi în situații de criză. Nu e ca și cum până ieri au avut spitalul super dotat, ieri au rămas făra toate și au protestat. Oamenii știau că nu au dotări în spital și ieri, și acum o lună și anul trecut, dar au ales să meargă pe burtă.

Empire a scris

Chiar daca discutia se poate duce in moralitate, eu as pastra-o la nivel juridic. In codul penal, la articolul 414, alineatul 3:

În timp de război sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau de urgenţă, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depăşit 24 de ore se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pentru medici, starea de urgenta nu este stipulata in contractul de munca sau in lege cum ca demisia ar fi interzisa, deci nu au nici o problema. E ca si cum ti-ai da tu demisia in ziua de black friday de la o firma unde te ocupai de magazinul online sau vanzatorul de la Kaufland demisioneaza in perioada de dinaintea craciunului. Sigur, urat din partea ta ca ti-ai lasat angajatorul cand era in mare nevoie, dar nu ilegal.

Oamenii aia au avut de cantarit daca e mai important jobul sau familia lor si au ales familia. Riscul medicilor sa se infecteze/sa moara este foarte mare. Mai ales cand nu au echipamente de protectie. Copiii de acasa au nevoie de parinti. Nu toti suntem dispusi sa ne dam viata noastra pentru a o salva pe a altora.

Ionuț Staicu a scris

@Empire:

Mai ales cand nu au echipamente de protectie

Vezi comentariul meu de mai sus. Nu e ca și cum până acum au avut tot ce le trebuia și brusc au rămas fără. E situația asta de zeci de ani, au preferat să tacă, să bage în buzunar, să meargă mai departe.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter