Maiaua mea are doi ani!

Maiaua mea are doi ani!

Mi-am dat seama că n-am mai scris de ceva timp despre maia, așa că… hai să o laud puțin, că tot a făcut doi ani zilele astea.

Ce vezi mai jos este cea mai … ciudată pâine făcută de mine vreodată. Procesul de „producție” a bifat tot ce se poate în materie de „așa nu”: frământat insuficient, maia nehrănită și prea puțină, uitat de ea… Să povestim.

Am hrănit maiaua seara iar până dimineață a păpat cam tot, deja trebuia hrănită mai mult. Cum plănuiam să fac multă pâine (de dat), eram pus să aleg între: ori hrănesc maiaua acum și mă apuc de pâine peste 12h ori mă apuc acum de pâine și folosesc mai puțină maia. #YOLO.

Am amestecat 1400g apă, 100g maia, 2000g făină. Am lăsat la autoliză vreo două-trei ore. Am pus dizolvat 40g sare în 10g apă, am frământat doar până am simțit că s-a topit toată sarea. Am împărțit în două, am pus în boluri, am lăsat pe masă. Am făcut vreo 4-5 stretch & fold-uri la fiecare 30-45 minute. Aluatul părea că dă semne de creștere, dar nimic spectaculos. După șase ore l-am pus în coșuri, băgat la frigider peste noapte.

M-am trezit cu patru ore mai târziu decât am plănuit, am scos aluatul din frigider, părea că nu a crescut aproape deloc. Deja i-am anunțat pe oameni că s-ar putea să nu le dau pâine, că … deh. A mai stat pe masă vreo două ore, până s-a încins piatra din cuptor.

Am băgat aluatul în cuptor, foarte neîncrezător. Și a ieșit… probabil cea mai bună pâine cu maia de până acum. Arată așa:

Te întrebi ce este atât de spectaculos la toată treaba asta? Cantitatea de maia! De obicei, maiaua reprezintă cel puțin 10% din cantitatea de făină pusă, dar de obicei merg spre 15-20%. Adică la 2Kg făină ar fi trebuit să pun 200-400g maia.

Comparativ, drojdia presupune 2-2.5%, adică la 2kg de făină, sunt necesare 50g drojdie. Adică am folosit maia în dublul cantității de drojdie necesare pentru cantitatea asta de făină! Trecând peste faptul că au fost necesare ~30ore, treaba asta mi se pare senzațională! Iar gustul este… altfel decât până acum. Me happy!

În altă ordine de idei: am cumpărat un sac de făină de 25kg acum vreo două săptămâni. Mai am puțin și îl termin… (btw, foarte profi oamenii, dacă stai în zona Dobrogei, ți-i recomand)

4 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter