E online? Nu e privat!

E online? Nu e privat! ©

Am văzut o chestie azi pe FB: angajatorul ar trebui să poată vedea profilul de FB? Dar dacă este privat? Răspunsuri peste răspunsuri, unele se învârteau în jurul ideii „oricum nu vrei să lucrezi pentru un astfel de angajator”. Doar că… depinde.

În primul rând, ca angajator, aș vrea să știu dacă un candidat o dă în tâmpenii de genul medicina germanică, chem trails, flat earthers, extremism (neo-nazi, rasism etc) sau alte conspirații. E simplu, nu poți ca în viața privată să o iei pe arătură iar la muncă să fii foarte rațional. Salvăm timpul ambelor părți în felul ăsta.

În al doilea rând (și mult mai important): „privat” și „online” sunt doi termeni opuși. În momentul în care alegi să postezi ceva online (indiferent că vorbim despre facebook, twitter, email, blog, comentarii, chat sau comenzi online), acel lucru ar putea fi disponibil publicului larg. S-a întâmplat de nenumărate ori, se va mai întâmpla. Câteva exemple:

  • Google Photos a trimis filmele greșite la export. Cum ar fi ca filmele alea cu tine (da, alea) să ajungă la cineva razna?
  • Zilele trecute a apărut un leak de la curierul Same Day. Nume, adresă etc;
  • Facebook, Yahoo!, Adobe etc au avut nenumărate leaks în ultimii ani.

Aia zic, orice postezi online, oriunde, fă-o după ce te gândești de două ori cât de mult te-ar putea afecta acel lucru. Indiferent dacă informațiile postate sunt puse în grupuri publice sau private și/sau restrânse.

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter