Cum convingi clienții?

Cum convingi clienții? ©

În urma articolului de acum câteva zile, despre cum să încasezi mai mult de la clienți, am primit de mai multe ori întrebarea „cum convingi un client să… [ceva]”. Exemplul cel mai folosit a fost „cum conving un client să (nu) folosească un framework?”.

Răspunsul pe scurt: așa cum convingi pe oricine să facă ceva. Cu argumente și cu date. Solide și obiective. (Altfel spus, „nu îmi place mie X” nu este un argument de luat în seamă).

Pe lung, fără să fie nevoie de studii de specialitate (ci doar de common sense): Adaugi și puțină empatie, încerci să înțelegi de ce clientul vrea așa și nu cum spui tu.

De exemplu, clientul îți cere WordPress, dar tu vrei să-i vinzi un CMS custom (dintr-o discuție de pe FB de azi). Încearcă să înțelegi care sunt motivele pentru care clientul cere WP:

  • Are un ecosistem mare, și găsești rapid plugin-uri care fac (aproximativ) ce ai nevoie;
  • Este battle tested. Duce site-uri mari, e folosit de 20-30% din site-urile internetului, e ok, în ciuda faptului că are vulnerabilități.
  • Găsești relativ ușor un dev pentru WP, chiar dacă nu ai un codebase de o înaltă calitate. Adică poate renunța la tine fără prea mari regrete.
  • Este familiar cu panoul de admin (sau cei ce vor introduce conținut)

Dacă vii cu argumente solide care combat aceste cerințe, ai șanse mari. Dacă nu… nu. E atât de simplu.

De exemplu, am un client care avea hosting la o firmă cunoscută pentru diverse porcărioare în trecut. Faptul că eu știam de aceste porcărioare nu l-ar fi convins în veci să renunțe la ei. Însă două lucruri l-au convins:

  1. serverul era shared (deci nu puteam pune o versiune recentă de PHP, ergo aplicația lui nu rula) și
  2. i-am redus costurile de aproape trei ori .

Cumva, este cam aceeași idee ca în postul trecut: îți convingi clientul că varianta ta e cea care aduce o valoare simțitor mai mare decât varianta lui.


Voi reveni asupra a ceea ce percep clienții a fi calitate într-un articol viitor (hint: de obicei nu ceea ce consideră programatorii).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter