Faci „follow up” clienților?

Faci „follow up” clienților? ©

Mi se întâmplă foarte des următoarea treabă: vine un potențial client cu un proiect. Îi spun că mă eliberez în X săptămâni. Situația rămâne în coadă de pește. După X săptămâni mă contactează „salut, te-ai eliberat?”.

Evident, între timp am luat alte proiecte, deci timpul ăla se lungește iar. Acum câțiva ani un nene începuse să mă înjure, că el își făcuse planuri cu mine, nu se poate să îl las cu ochii în soare. În condițiile în care – repet – „negocierea” a rămas în coadă de pește (un brief vag în cel mai bun caz, fără buget discutat, fără nimic). Maximum un „ok, mulțumesc”.

Și îmi dau seama că la treaba asta eu greșesc. Eu ar trebui ca, înainte să iau alt proiect, să-l contactez pe respectivul, să-l întreb dacă mai vrea o colaborare. Dar nu o fac, din diverse motive. Poate că ar trebui?

Oricum, treaba asta merge și invers: abordezi clienți (pe FB, pe Twitter sau oriunde), dacă nu primești un refuz, revii peste o anumită perioadă. Poate omu’ nu are chef de tine atunci. Poate nu are buget luna aia. Sau poate doar nu are nevoie de tine atunci.

Discutam cu un cunoscut acum un an despre treaba asta. Face „cold calls”: sună firme și îi întreabă pe ăia dacă sunt interesați de serviciile lui. Chiar dacă este refuz sau, mai important, un ne mai gândim, omul sună o singură dată. Și-l întreb: „păi la ăia cu ne mai gândim nu mai suni după 1-2 luni?”. Păi nu, că ăsta e răspuns standard de „nu ne interesează”. În decembrie se plângea că nu prea are clienți și că închide prăvălia.

Mi se pare tare ciudat ca eu, asocial, dau sfaturi despre relații interumane…

6 Comentarii

Silviu a scris

@Ionuț Staicu: nu devine enervant până clientul nu-ți spune nu. Prin metoda descrisă am reușit să reînviem lead-uri în moarte clinică de 1 an de zile sau mai mult. În plus, nu e un efort așa mare, având în vedere că nu sunt mulți clienții de genul.

sorin a scris

Uite un exemplu de asa nu, din afara. Am avut nevoie anul trecut de Scalefusion (fostul MobiLock) pentru o tableta lasata la Universitate intr-o butaforie. Am cumparat licenta pe un an, pentru un device. Nu mai stiu cat a costat, dar nu semificativ, pana in 100$ clar. De un an ma suna Mokhina cu numar de US si imi da mail-uri. Mail-urile nu ma deranjeaza, ca sunt obisnuit sa le ignor, dar telefoanele da, mai ales ca el probabil suna conform fusului orar din India. Suna la 2 luni, destul cat sa fie deranjant dar nu cat sa ii blochez numarul (daca o fi acelasi). Daca pentru 100$ / an (si probabil exagerez cu 100, cred ca au fost vreo 30) aloca atatea resurse sa ma tina acolo, nu imi imaginez ce patesc cei cu licente mai mari. + ca imi expira licenta in mai putin de o luna si de vreo 3 saptamani suna sau da bip (!?!?) saptamanal. I-am explicat in mail, “one time thing, we don’t need the software anymore, we’ll come back if we do”. Pare ca de cand ii apar pixelii pe ecran pana duce cursorul pe butonul de call se pierde informatia aia, si mai suna o data.
Adobe (exemplu random) nu se deranjeaza cu mai mult de un mail inainte de expirarea licentei (pt 140$).

Cu clientii normali la cap (si din altii nu pare sa mai am) nu am avut probleme din astea. Dupa o discutie care nu se termina cu ceva concret ramaneam totusi amandoi cu aceeasi impresie despre cine si cand ar trebui sa dea un semn.

Ionuț Staicu a scris

@sorin: Este o linie între agasant și informativ. De aia am și zis că limita ar fi după 2-3 apeluri :)

Frontendmasters mi-a trimis vreo două mailuri. Unul înainte cu o săptămână, altul în ziua în care a expriat abonamentul de ~1500$. Deci tind să cred că nu e o problemă cu valoarea serviciului cât cu oamenii din spatele serviciului :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter