Repost: Cum găsești primii clienți?

Repost: Cum găsești primii clienți?

Mi-am dat seama de două lucruri: 1) DevForum face șase ani. 2) Sunt răspunsuri acolo care sunt materiale bune de articol. Ăsta e unul dintre ele.


Există mai multe feluri de freelancing, depinde cum privești situația:

  • este freelancing-ul clasic, în care ești un fel de mercenar: proiectul și clientul;
  • mai este și freelancing-ul în regim de semi-angajare, în care stabilești un fel de relație de amiciție și încredere cu clientul și lucrezi cu el ani de zile (lucrez cu un client din 2009, cu un altul din 2008 șamd);

Fiecare fel are avantaje și dezavantaje. Prima categorie are ca dezavantaj major faptul că ești în căutare continuă de clienți și că există riscul (mic, ce-i drept) să ai o perioadă moartă, în care nu găsești nici un client (de exemplu, iulie-august este o perioadă destul de slabă); pe de altă parte, în a doua categorie există riscul de plafonare (un client ce oferă constant de lucru va oferi, cel mai probabil, același fel de proiecte).

Avantajul primei categorii este că un client cu care nu te înțelegi va fi, în curând, un fost client. Avantajul colaborării pe termen lung este că ajungeți să vă înțelegeți foarte bine pe plan profesional (angajatorul începe să-ți cunoască limitările, ajungi să știi cam ce deadline și buget are pentru proiecte șamd).

Cum găsești clienți?§

Toată introducerea asta am pus-o pentru că, în funcție de modul tău de colaborare ai mai multe variante: unele directe, altele indirecte.

Ca să îți găsești clienți poți încerca Toptal, Freelancer, UpWork șamd. Pentru designeri există 99designs. Astea sunt modalități directe de a-ți găsi clienți.

Dacă vrei doar să lucrezi – fără să-ți pese prea mult ce sau pentru cine – probabil ești în prima categorie. Caz în care ai nevoie ca absolut fiecare lucrare să ajungă în portofoliul tău. Asta înseamnă că toate proiectele luate vor fi prin intermediul platformelor mai sus menționate.

Citește mai departe

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter