Dacă mă întreabă cineva ce ar trebui să-și ia prima dată pentru o bucătărie complet goală ăsta ar fi răspunsul: cuțitul bucătarului, masat, tocător. În primul rând din motive de siguranță, în al doilea rând din motive de … productivitate.
Am observat că oamenii nu realizează cât de util este un cuțit bun, ascuțit, mereu gata de treabă, argumentând un „mi-aș tăia degetele și mai rău dacă ar fi ascuțit”, fără să realizeze că motivul pentru care își taie degetele acum, având cuțite proaste, este fix calitatea acelui cuțit!
Siguranță§
Ce faci când nu taie un cuțit? Apeși mai tare. Știi la ce renunți când apeși? La controlul lamei. Dacă apeși și alunecă mai-nu-știu-cum, timpul de reacție te va costa câțiva milimetri din epidermă.
Productivitate§
Nu este musai să tai cu super viteză, dar este util să te uiți la câteva filme cu tehnici de tăiat, să vezi care e potrivit când.
Chiar dacă nu vei ajunge la o viteză uimitoare, un cuțit ascuțit nu te va ține în loc atunci când vrei să gătești ceva. Știam pe cineva care stătea o oră în bucătărie pentru a tăia legumele pentru supă (pentru cei mai puțin pricepuți: asta înseamnă tăiatul a 4-5-6 legume; durează 5-10 minute cu tot cu spălatul vaselor)
Tocător§
Oamenii, obișnuiți să aibă cuțite proaste, taie cu ele pe orice suprafață. Ceramica este inamicul nr. 1 al cuțitelor, deci dacă obișnuiești să tai în farfurie… mai gândește-te un pic (ăsta e și motivul pentru care restaurantele au cuțite proaste).
Apoi sunt blaturile de bucătărie. Unele sunt de marmură, altele sunt doar laminate cu o peliculă tare, cert este că blaturile contribuie cu spor la boțirea lamei.
Am văzut tocătoare de sticlă, rocă, marmură șamd. Trebuie să fii ușor tâmpit să cumperi așa ceva.
Cele mai bune tocătoare sunt cele de lemn; și sunt și ieftine, pe la 10-20-30 lei, iei unul și te ține 5-10 ani. În bucătăriile restaurantelor s-a impus în ultimii ani folosirea tocătoarelor de plastic, colorate în funcție de destinație (legume, carne, pește etc), dar pentru acasă… nu cred că este nevoie.
Ia unul-două tocătoare solide, de lemn și te-ai asigurat.
Masat§
Masatul este pila aia pe care dai cuțitul periodic. Mitul comun este că se folosește la ascuțit cuțitele, când, de fapt, se folosește pentru menținut tăișul. Adică foloseșți masatul des; eu îl folosesc la fiecare 2-3 utilizări.
Și pentru că nu se ascute cuțitul pe masat, nici nu trebuie să insiști. Dai de 4-5 ori pe fiecare parte a lamei și ai terminat!
Sugestii§
- Folosesc de peste zece ani două tocătoare de bambus, de genul ăsta. Nu știu dacă e fix aceeași marcă, dar e aceeași formă și a fost cam în aceeași zonă de preț.
- Tot mai bine de zece ani au și Global G2, respectiv Victorinox. Dar ca idee, un cuțit decent, costă de la 150-200 lei în sus.
- Folosesc un masat ceramic (cred că ăsta). Dacă optezi pentru unul metalic, nu îl lua pe cel mai iefint; oțelul masatului poate fi mai moale decât al cuțitului și s-ar putea ca singurul lucru ascuțit să fie… masatul.
- Evită seturile de cuțite, mai ales dacă sunt ieftine. Nu ai cum să scoți 4-5 cuțite bune la un preț de 2-300 lei. În cel mai bun caz iei niște bucăți de tablă cu mânere…
hm, un masat d-ăla chiar aș putea să-mi iau! la fiecare 2-3 utilizări zici?!
d-aia îmi ia mie 190984 ani să fac o mâncare….
@Ady: Presupunând că ai deja cuțitul ascuțit!
Dacă nu e ascuțit cuțitul, dai pe masat degeaba
@Ionuț Staicu: eu te citesc de pe mobil și de fiecare data când dau pagina in sus dau cu degetul peste „Adaugă un răspuns ” fara a vrea sa adaug un răspuns. Și îmi dă automat opțiunea. E super enervant. Nu fac click pe link-ul ăla.
Scuze de offtopic.
@Ionuț Staicu: atunci recomandă-mi ceva (nu la preț de rinichi
), te rog, pt ascuțit cuțite. asta mi-ar prinde bine chiar și în lipsa unui cuțit bun.
@Ady: Depinde și ce cuțit ai. Dacă ai ceva ieftin, iei un ascuțitor prin care înfigi cuțitul de câteva ori și aia e.
Dacă e unul mai scump, ai nevoie de câteva pietre (așteaptă-te la minimum 80-100 lei/piatra). Un minim absolut ar fi o piatră cu granulație de 400 și una de 1000, mai ales dacă ai cuțit bont. Asta are un preț ok. Și asta la fel.
@Ionuț Staicu: merci. față de 100 euro, am cuțite foarte ieftine, dar nu chiar ultima tablă din piață. am un ascuțitor din ăla și mi se pare fix pix. pun pe listă o piatră d-aia.
Am si eu obsesia asta cu niste cutite de calitate in bucatarie. WTF 10 minute pentru niste legume taiate…la centimetru sau cum.