Prioritate în bucătărie: Cuțit

Prioritate în bucătărie: Cuțit ©

Dacă mă întreabă cineva ce ar trebui să-și ia prima dată pentru o bucătărie complet goală ăsta ar fi răspunsul: cuțitul bucătarului, masat, tocător. În primul rând din motive de siguranță, în al doilea rând din motive de … productivitate.

Am observat că oamenii nu realizează cât de util este un cuțit bun, ascuțit, mereu gata de treabă, argumentând un „mi-aș tăia degetele și mai rău dacă ar fi ascuțit”, fără să realizeze că motivul pentru care își taie degetele acum, având cuțite proaste, este fix calitatea acelui cuțit!

Siguranță§

Ce faci când nu taie un cuțit? Apeși mai tare. Știi la ce renunți când apeși? La controlul lamei. Dacă apeși și alunecă mai-nu-știu-cum, timpul de reacție te va costa câțiva milimetri din epidermă.

Productivitate§

Nu este musai să tai cu super viteză, dar este util să te uiți la câteva filme cu tehnici de tăiat, să vezi care e potrivit când.

Chiar dacă nu vei ajunge la o viteză uimitoare, un cuțit ascuțit nu te va ține în loc atunci când vrei să gătești ceva. Știam pe cineva care stătea o oră în bucătărie pentru a tăia legumele pentru supă (pentru cei mai puțin pricepuți: asta înseamnă tăiatul a 4-5-6 legume; durează 5-10 minute cu tot cu spălatul vaselor)

Tocător§

Oamenii, obișnuiți să aibă cuțite proaste, taie cu ele pe orice suprafață. Ceramica este inamicul nr. 1 al cuțitelor, deci dacă obișnuiești să tai în farfurie… mai gândește-te un pic (ăsta e și motivul pentru care restaurantele au cuțite proaste).

Apoi sunt blaturile de bucătărie. Unele sunt de marmură, altele sunt doar laminate cu o peliculă tare, cert este că blaturile contribuie cu spor la boțirea lamei.

Am văzut tocătoare de sticlă, rocă, marmură șamd. Trebuie să fii ușor tâmpit să cumperi așa ceva.

Cele mai bune tocătoare sunt cele de lemn; și sunt și ieftine, pe la 10-20-30 lei, iei unul și te ține 5-10 ani. În bucătăriile restaurantelor s-a impus în ultimii ani folosirea tocătoarelor de plastic, colorate în funcție de destinație (legume, carne, pește etc), dar pentru acasă… nu cred că este nevoie.

Ia unul-două tocătoare solide, de lemn și te-ai asigurat.

Masat§

Masatul este pila aia pe care dai cuțitul periodic. Mitul comun este că se folosește la ascuțit cuțitele, când, de fapt, se folosește pentru menținut tăișul. Adică foloseșți masatul des; eu îl folosesc la fiecare 2-3 utilizări.

Și pentru că nu se ascute cuțitul pe masat, nici nu trebuie să insiști. Dai de 4-5 ori pe fiecare parte a lamei și ai terminat!

Sugestii§

  • Folosesc de peste zece ani două tocătoare de bambus, de genul ăsta. Nu știu dacă e fix aceeași marcă, dar e aceeași formă și a fost cam în aceeași zonă de preț.
  • Tot mai bine de zece ani au și Global G2, respectiv Victorinox. Dar ca idee, un cuțit decent, costă de la 150-200 lei în sus.
  • Folosesc un masat ceramic (cred că ăsta). Dacă optezi pentru unul metalic, nu îl lua pe cel mai iefint; oțelul masatului poate fi mai moale decât al cuțitului și s-ar putea ca singurul lucru ascuțit să fie… masatul.
  • Evită seturile de cuțite, mai ales dacă sunt ieftine. Nu ai cum să scoți 4-5 cuțite bune la un preț de 2-300 lei. În cel mai bun caz iei niște bucăți de tablă cu mânere…

7 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter