Ce să faci dacă te doare fundul de la mers pe bicicletă?

Ce să faci dacă te doare fundul de la mers pe bicicletă?

Pentru că am așteptat ~25 de ani până mi-am luat prima bicicletă, oasele mele nu erau foarte obișnuite cu șaua de la bicicletă. Ce am pedalat la sală a fost așa… reprize de 15-20 minute, fără denivelări foarte multe.

Lucrurile s-au schimbat odată cu bicicleta: m-am trezit cu o durere atroce de fund, atât de mare încât abia mai puteam sta pe scaun, darămite pe șa. Bine, și eu curajos, am sărit direct la trasee de 10km+…

Toți cunoscuții mi-au zis că e o chestiune de obișnuință dar, după ce obișnuința s-a lăsat îndelung așteptată, am zis să trec la planul B: schimbăm șaua.

Un prieten mi-a recomandat o șa cu gel. Asta, mai exact. Citisem pe undeva că o șa cu gel este nu-știu-cum, e de evitat, e de yadayada. Bullshit!

Oameni buni, pentru mers în oraș este… life changer. După două ture de 15km+ fiecare, nu mă mai doare fundul de la mers pe bicicletă! În două zile s-a rezolvat mare parte din … durere.

Depinde foarte mult ce fel de bicicletă ai (i.e. ce înclinație are corpul când pedalezi), dar fără grijă: vine în trei variații. Eu am luat-o fix pe asta, de trekking, înclinație 60° parcă. Dar mai sunt și două de oraș și una de curse. Deci ești asigurat indiferent de stil.

Mi se pare amuzat că înainte de a cumpăra bicicleta estimam 1-2h/săptămână de biciclit. Acum am 1-2h/zilnic, distanțele înregistrate de bandă depășesc 100km. Distanța reală tind să cred că e mai mare, ori uit să îi dau drumul benzii, ori înregistrează aiurea…

6 Comentarii

Mălin a scris

Vezi dacă mănânci prea multă pâine? Te-ai îngrășat și ți-a trebuit bicicletă. Eu ți-am zis s-o lași mai moale cu pâinea aia și să treci și tu pe gluten-free, lactoză-free, vegan, raw-vegan etc. ca să o arzi ceva mai cul ca hipsterii.

dam167 a scris

La șa e importantă forma, nu neapărat materialul, iar forma care ți se potriveșete e funcție de… fund. Chiar și în descrierea celei din postare scrie că confortul e dat de lățime, gelul ajută doar la vibrații :) Acum sunt și șei care costă 2-300 $ și nu degeaba și chiar dacă te sperie aspectul lor sunt gândite și pentru confort. Dar în același timp poți da degeaba 300$ și să nu ți se potrivească.
Problema e că e greu să-ți găsești forma care ți se potrivește pentru că nu le poți încerca – doar dacă le cumperi și le returnezi, dar ca să vezi dacă ți se potrivește trebuie să faci niște km buni cu ea. E bine dacă ai găsit o șa care ți se potrivește după doar 130 de lei.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Forma nu mi se pare că diferă prea mult între șaua veche și cea nouă. Deci cred că în cazul ĂSTA este, totuși, materialul :D

Ce nu eram foarte sigur era înclinația, că nu am raportor să îmi măsor poziția trunchiului :w00t: Oscilam între 30° și 60°, dar am urmat raționamentul ăsta: ăia pe cursiere stau „cocoșați” peste ghidon mult mai mult decât stau eu la MTB, deci clar ăia au un unghi mai mic. Și cum opțiunile erau 30, 60, 90, am tras concluzia că 60 e cea potrivită :D

La modelul de 90° era și versiunea XL; Dacă aș fi avut bicicletă de oraș, probabil de aia luam :D :D

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: La formă gândește-te la câțiva mm, nu că arată complet altfel :)
Eu nu m-am gândit la unghiul corpului, pentru că la cursiere contează înălțimea la care e șaua și reach-ul, adică distanța până la ghidon – care e dată de translatarea șeii pe orizontală funcție de cât permite și lungimea pipei. În principiu dacă fundul stă unde trebuie (capătul femurului pe șa, adică stai pe oase, nu pe ce e între ele) și nu te doare nimic, e în mare ok. Mai sunt modele de șa care au un canal pe mijloc ca să te ajute să stai numai pe oase.

La MTB mi se pare că ai mai multe configurații, adică poți avea ghidon foarte lat sau șaua mai jos decât optimul pentru pedalat, na, după gust/necesitate, așa că e important să-ți fie comodă. Dacă e și pe termen lung urmărește dimensiunile când îți cumperi alta.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter