Windows vs MacOS

Windows vs MacOS

Din când în când apare câte o comparație tâmpițică între cele două sisteme de operare. Că MacOS e mai bun, că e mai șmecher, că are UI consistent, că nu are nu-știu-ce-probleme, .

Doar că se uită un mic amănunt. A teeny weeny detail, cum ar spune unii.

Dacă iei o aplicație de Windows scrisă pentru Windows 95 (sau chiar Windows 3 și DOS), sunt șanse destul de mari să o poți rula fără prea mari probleme. Sigur, posibil să ai ceva setări de compatibilitate de făcut, dar, în principiu, sunt șanse mari să meargă ok.

Dacă ne uităm puțin la MacOS, lucrurile stau un pic… diferit. La începutul anilor 2000 au schimbat sistemul de operare. Au schimbat paradigme, arhitectură, tot. După vreo cinci-șase ani au schimbat arhitectura pe care rula toată jucăria (păstrând o compatibilitate prin emulare), după vreo alți patru-cinci ani au renunțat la acea compatibilitate.

Acum au anunțat un chip custom care, cel mai probabil, va aduce cu el o încă o etapă în care se va renunța la compatiblitate. Altfel spus, aplicațiile scrise azi nu vor mai putea fi rulate peste cinci ani (sau șapte, sau zece).

Practic, Apple, pe parcursul a 20 de ani, renunță de trei ori la problemele adunate de o arhitectură sau alta.

Treaba asta nu-i neapărat rea (sau bună), ci reprezintă doar o explicație pentru care MacOS este „mai bun” decât Windows.

4 Comentarii

dam167 a scris

Eu zic că e o problemă că nu spunem când treaba e rea sau bună. Super fain că poți rula aplicații vechi, că poți juca Dune II de exemplu, doar că nu merge tot timpul. E nasol să ai o imprimantă de 2 mii de euro și să nu meargă driverul pe W10 – normal, e de vină ăla care a făcut driverul, dar pe mine ca utilizator nu mă interesează cine e de vină. Windows ascunde soft prost, asta e rău. Degeaba poate fi instalat și pe un încărcător de telefon dacă vine cu atâtea probleme. Avem hardware prost, software prost, dar merg toate sub Windows – nu știu cum e ăsta un lucru bun. Și ca utilizator normal te saturi să-ți tot spună unul sau altul că altcineva e de vină – soft/hard/OS.

Eu unul aș începe chiar de la licențiere, e o mare măgărie ce a făcut Microsoft de-a lungul timpului și probabil că soluția va fi să facă Windows gratuit la un moment dat, chiar și o versiune gen Home. Cât despre aplicații, dacă va fi totul sub formă de abonament mai contează ce e scris efectiv azi?

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: Știu, dar Apple încearcă să-i mai strângă cu ușa pe developeri (de exemplu elmininând suportul pentru 32 bit) și stă mai bine la partea de drivere. Pe Windows merge aproape orice, așa că se peticește cât de cât softul și mergem mai departe. Cumva Apple își asumă răspunderea că anumite softuri vor merge, în timp ce dincolo teoretic merg multe, practic…

Oamenii iau un PC ca să facă x, nu ca să li se spună că OS-ul e una, softul x e alta, de aici și percepția că macOS e mai bun, mai stabil etc.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter