Cum funcționează garanțiile la Hervis

Cum funcționează garanțiile la Hervis ©

Dacă garanția la Decathlon a fost mișto și s-a rezolvat fără comentarii, la Hervis a fost un pic mai… deosebit.

Am sunat de săptămâna trecută, mi s-a spus că e full, să vin pe marți-miercuri. Azi a fost miercuri, am fost la ei. În magazin mi-au zis să revin peste două săptămâni, că „uitați și dvs ce avem în magazin”. „Ok, eu mă uit, dar e buba, poate reușiți totuși să vă uitați de ce nu schimbă vitezele bine?”.

Oamenii au pus-o pe stand, au reglat chestii, au comentat un „ah, păi ăia de la Decathlon sunt amatori, nu așa se reglează!” și cam atât. Ignorat total când le-am zis că se aude ciudat când schimbă vitezele, chiar și când m-am întors după 5 minute de la reglaj. Orice încercam să le spun mi se părea că trece pe lângă urechile lor.

Ei zic că e reglată bine. Eu nu sunt lămurit dacă da. Vedem zilele următoare cum merge.

Sper ca asta să fie singura problemă la garanție, că de cumpărat nu mai cumpăr nimic de la ei. Nu pentru că nu sunt mulțumit de ce mi-au vândut sau de ce mi-au făcut la bicicletă, ci pentru modul lor superior de a fi.

5 Comentarii

dam167 a scris

Te-au întrebat ce se aude și în ce combinație de viteze? și cum schimbi tu în mod normal vitezele? dacă nu, well… nu mai e de mers acolo. Unii preferăm anumite combinații de viteze, iar uneori e mai bine să reglezi bicicleta pentru acele combinații – mai bine să meargă bine pentru 3 viteze din 9, dacă numai pe alea le folosești, decât să pară că e reglat uniform. Concluzia, găsește-ți un atelier privat pentru service, unul de care să fii mulțumit.

În mod normal zgomotul se poate auzi din 2 motive:
1. Lanțul atinge deraiorul din față – atunci când ai 3 foi pe față asta se întâmplă uneori, iar soluția e, cum ziceam mai sus, să reglezi deraioarele funcție de vitezele pe care le preferi. Sau să folosești vitezele în care lanțul nu atinge deraiorul. Sau să treci pe 1 foaie sau 2 pe față.
2. Deraiorul spate nu se mișcă destul când schimbi vitezele, iar lanțul stă pe 1 pinion, dar simți că ar vrea să treacă pe altul și invariabil face zgomot. E posibil să rezolvi cu apăsarea/rotirea schimbătorului – uneori se modifică tensiunea în cablu și se așează mai bine.

La deraioare reglajul e așa (valabil pe față și spate):
– cu cele 2 șuruburi se reglează limitele între care se va mișca deraiorul – adică să ducă lanțul pe toate pinioanele, dar să nu-i permită să cadă. Se reglează o dată, iar dacă nu lovești puternic deraioarele sau le îndoi nu mai ai ce umbla acolo. Aici există recomandări ale producătorilor.
– deplasarea deraioarelor ține doar de tensiunea în cablu și trebuie să ai niște piulițe pentru reglaj fin – la schimbătoare, pe traseu și de obicei unde intră cablul în deraiorul spate. Aici e un fel de trial and error, dar ajută experiența.

Acum, discuțiile sunt împărțite, mulți spun că și echipările ieftine trebuie să schimbe bine dacă sunt reglate corect. Eu unul nu sunt de acord, ce e mai scump nu e scump degeaba. Cele scumpe nici nu trebuie corectate atât de des, practic am mers ani fără să reglez deraiorul spate.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Întrebat? Haha, nu m-au întrebat nimic, eu încercam să le spun, nu mă ascultau. Deja am epuizat două ateliere din trei-patru :D

Lanțul atingea deraiorul la început dar doar în anumite poziții ale pedalei (i.e. nu se auzea o „zgârietură” continuă, ci ritmică); diagnosticul Decathlon a fost că sunt foile strâmbe și că vor fi tot timpul probleme la schimbarea vitezelor. Nu-mi dau seama dacă chiar sunt strâmbe; pare că există o deplasare de câțiva mm la o rotire completă, dar nu sunt sigur.

Schimbarea vitezelor pe spate merge fără nici un fel de probleme. A mers întotdeauna, nu a fost nevoie de nici un fel de reglaj, nu e nici un reproș acolo.

Schimbarea pe față este foarte… capricioasă. Uneori schimb viteza din schimbător (un click și dau drumul) și se schimbă fără probleme de la 1 la 2. Alteori schimbătorul face click dar lanțul rămâne ori pe 1 ori cumva… între (și face un zgomot dubios). În momentele astea împing schimbătorul puțin (cât să nu sară de pe 2 pe 3) și eventual schimbă după 3-4 rotiri ale pedalierului.

Treaba asta se întâmplă oricum aș pedala (lin sau intens), pe orice fel de teren (drept, urcat pantă), pe orice pinion aș fi (dar întotdeauna peste 4) și în special pe pe foile 1->2 (invers, de pe 2->1 merge întotdeauna fără probleme. Schimbarea de pe 2->3 se face bine în majoritatea cazurilor, dar 1->2 sunt probleme la una din trei încercări :)

Nu este o chestie care mă încurcă la pedalat, că nu prea am unde să-i dau mai mult de combinația 1+5, e mai mult o chestie care mă … râcâie :D
–-

Să știi că m-am gândit și eu la treaba asta, că nu degeaba există diferențele de preț între piese, dar… nu știu ce să zic, mă aștept ca măcar când sunt noi să meargă decent :)

Empire a scris

Ce inseamna 1+5? Foaia 1 cu pinionul 5? Asta nu e o combinatie permisa si e normal sa frece, din cauza ca lantul calca stramb atat pe foaie cat si pe pinion.
Foaia 1 trebuie sa o combini cu prima jumatate din picioane (1-4 la pinioane)
Foaia 2 de la un sfert la 3 sferturi (3-6)
Foaia 3 cu a 2-a jumatate (5-8)

Iar legat de ce a zis dam167, ca trebuie reglata sa functioneze bine combinatiile preferate de viteze eu nu sunt de acord, bicicleta trebuie sa mearga in toate combinatiile (cele corecte, cum am scris mai sus) fara sa se auda nimic. De-asta ziceam si la primul tau post in care vroiai sa-ti cumperi bicicleta sa o duci la cineva sa-ti regleze tot, macar prima data. Eu am mers in 2013 cand mi-am cumparat una din biciclete si mi-a reglat-o cum trebuie. Nici dupa 7 ani nu are vreo problema.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: Pe foaia 1 nu e nici o problemă, nu bate, nu troncăne (inclusiv în combinații extreme, gen 1+7), deci combinația 1+5 e… să zicem rezonabilă.

Ce freca – și a fost motivul pentru care am fost la service prima dată – era la vitezele 1-3 pe spate, dar… zău că nu mai știu pe ce foi se întâmpla asta (cert este că nici atunci nu se schimbau foile bine).

dam167 a scris

@Empire: teoretic nu ar trebui reglate după preferințele la viteze, dar depinde de stilul de pedalat și raportul pinioanelor. Combinațiile de care zici tu sunt de manual, dar faptul că Ionuț folosește 1+5 înseamnă că nu e de ajuns 1+4 și nici 2+3 – pentru el, normal. Nici eu nu prea folosesc extremele pe spate (9-10), ci mai degrabă 1+3, 1+4 sau 2+4. La mine ar merge și 1+5 pentru că am 2 foi pe față, dar când am avut 3 nici eu nu-mi găseam vitezele așa cum aș fi vrut. De asta ziceam că pe față merge mai bine, pentru majoritatea, cu 2 foi.

Ionuț Staicu: schimbarea optimă pe față se face pentru combinațiile de care zice Empire. Din experința mea și a altora, mai rar se împacă lumea cu ele, ca și tine de altfel. Soluția pe moment e să schimbi temporar și pe spate, de exemplu:

Dacă ai 1+5 (păstrăm convenția prima cifră = foaia față numărată dinspre cadrul bicicletei) și vrei să treci pe 2+5, schimbi 1+6, 2+6 și apoi 2+5. Trebuie să te prinzi de combinațiile care merg pentru tine.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter