Experiența mea cu CT Bike

Experiența mea cu CT Bike

S-a decis nevasta să învețe și ea să biciclească, dar să vezi tragedie: nu se poate urca pe 29-le meu, nici măcar cu șaua lăsată la minim. Vecinele au pliabile, cu roți de 20″, deci mai greu de învățat pe ele. Ce rămâne de făcut? CT Bike!

Pentru cei ce nu sunt din Constanța, treaba stă așa: Primăria a făcut un soi de (semi) re-branding al orașului, redenumind diverse servicii. CT Bus, CT Bike, CT Parking.

Eh, până acum nu am încercat CT Bike, hai să-ți zic cum stă treaba:

  1. Sistemul este format din vreo 400 biciclete împrăștiate prin tot orașul (în partea de nord a orașului, mai exact).
  2. Teoretic, sistemul se adresează deopotrivă constănțenilor și turiștilor. Practic…
  3. Trebuie să-ți faci card la SPIT; sunt vreo trei ghișee din oraș. Nu știu câți turiști sunt dornici să facă treaba asta, dar…
  4. Cardul se eliberează pe loc, după ce completezi un contract de trei pagini și o copie de buletin. Nu e nevoie de dosar cu șină :D
  5. Există o aplicație mobilă care îți arată unde sunt stațiile, pe unde te-ai plimbat, cât timp mai ai disponibil. (poți folosi o bicicletă maximum 2h).
  6. Între două folosiri trebuie să iei 10 minute pauză. Indiferent de durata „închirierii”. Iar asta este o problemă pentru că…
  7. Starea bicicletelor este… fix cum te-ai aștepta de la niște biciclete gratuite și/sau folosite de toată lumea: ruginite, dereglate sau, mai nasol, nefuncționale.
  8. Mai exact: unei biciclete îi lipsea o pedală. Alta avea lanțul încurcat în spițe. Alta avea pană. Alta n-avea frână pe spate… (din cinci biciclete ridicate, patru au fost cu probleme). Prin urmare, înainte de a o lua din rastel, îi faci rapid o inspecție vizuală și speri să aibă frâne.
  9. Programatorii ar fi putut să pună acolo un if/else ceva mai inteligent: dacă returnează bicicleta în mai puțin de X minute, delay-ul nu este de 10 minute, că e stupid. În fine.
  10. Poți să iei bicicleta dintr-un loc, să o lași în alt loc. Treaba asta mi se pare foarte tare și ar putea fi o alternativă gratuită la commuting, mai ales că Primăria a început serios să amenajeze piste de biciclete:

Primăria Municipiului Constanta are în vedere legarea zonei istorice de restul orașului. În continuarea pistei deja existente pe bulevardul Tomis, pistă care este dublă, pentru două biciclete care merg pe sensuri diferite, pe zona de la Capitol avem o dată legătura cu bulevardul Mamaia unde avem prevăzute piste dedicate, în spațiul delimitat între partea carosabilă și trotuar, pentru fiecare sens de mers.

Avem apoi legătura cu bulevardul Tomis unde a început deja amenajarea pistelor. Acestea vor fi amplasate pe trotuare, pe ambele sensuri de mers. Sunt finalizate deja căile de rulare pentru biciclete pe porțiunea cuprinsă între strada Poporului și intersecția cu bulevardul Mamaia, pe sensul de mers către Capitol. Pistele de biciclete pe bulevardul Tomis, de la Lupoaică până la Capitol sunt duble.

De la intersecția Capitol, acestea se bifurcă pe ambele sensuri, pe trotuare. La intersecția cu strada Nicolae Iorga, sensul de mers spre zona Dacia, pista va ocoli parcul și va reveni pe bulevardul Tomis acolo unde ne permite trotuarul. Proiectanții au avut mai multe ipoteze de lucru.

Având în vedere că trotuarele din acea zonă sunt foarte înguste, iar municipalitatea a specificat clar să nu se ia niciun metru de spațiu verde, a trebuit să analizăm cele mai bune opțiuni pentru ca pistele de biciclete să fie amplasate în zone de siguranță

șef serviciu tehnic S.C Confort Urban, Daniel Vlăescu.

All in all, mi se pare un sistem mișto, stricat de implementare și de utilizatori. Sunt curios cum funcționează toată treaba în alte orașe din Europa.

Cât despre nevastă: de la „nu pot, nu știu, mi-e frică, nu pot, nu vreau” am ajuns să pedalăm cu succes prin parcări. A fost nevoie de o oră.

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter