De câte ori faci backup lunar?

De câte ori faci backup lunar?

Am găsit întrebarea asta pe FB: „de câte ori ar trebui făcut un backup la un magazin online?”, în contextul în care respectivul utilizator căuta o firmă care să se ocupe cu treaba asta, neștiind ce să caute. Am lăsat răspuns acolo, dezvolt aici.

Premise§

În primul rând, ai nevoie de cel puțin două locuri unde salvez un backup, cel puțin unul să fie remote. Remote poate fi oriunde: Amazon S3, B2, un server diferit de cel căruia îi faci backup (de preferat la un alt provider, nu o dată s-a întâmplat să pice un hosting cu zilele).

În al doilea rând, ai nevoie de un backup care, în cazul unei crize, să-ți permită un restore cu cât mai puține pierderi.

Frecvență§

În cel mai rău caz, răspunsul este zilnic. Indiferent de site, dacă produce un minim de bani, este nevoie să ai un backup zilnic. Treaba asta nu e negociabilă.

Apoi, în funcție de mărimea magazinului, putem ajusta timpii. Ai multe interacțiuni pe site? (interacțiunile înseamnă orice ai vrea să rămână online: reviews, comenzi, conturi etc). Atunci faci backup mai des, de 2-3-4 ori/zi.

Metode§

Pentru fișiere există rsync. Poți face backup integral, diferențial, incremental și, de cele mai multe ori, o combinație între ele este cea mai eficientă alegere: incremental zilnic, diferențial săptămânal, integral lunar.

Pentru baza de date ai mai multe variante. Dacă vorbim despre un magazin mic, ce are câteva (zeci) de comenzi pe zi, cel mai probabil scapi ușor cu un mysqldump. Dacă vorbim despre un magazin mediu-mare (sute de comenzi pe zi), cea mai bună variantă este replicarea.

Pentru domenii: poate că ar fi o idee bună ca NS-urile să fie setate la altă firmă decât cea la care ai hosting-ul, astfel că, în cazul în care hosting-ul pică, poți migra rapid spre altă firmă fără prea mari bătăi de cap.

Verificare§

Un backup este ca pisica lui Schrödinger: cât timp nu este verificat, poate fi bun sau corupt. Pentru siguranța și liniștea ta sufletească, fă un restore de test al unui backup cel puțin o dată pe lună. Fă teste, vezi cât timp durează să pui totul online. Optimizează acest timp, astfel încât să dureze cât mai puțin.

Concluzie§

Sigur, nevoile fiecăruia variază. Poate că nu este o problemă dacă magazinul pică pentru 12h. Sau poate că nu este o problemă că se pierd datele din ultima săptămână. Dar sper că am punctat câteva idei la care ar trebui să fii atent atunci când o firmă îți zice că îți face backup.

2 Comentarii

Mălin a scris

Backup zilnic în 3 locații geografice diferite de pe două continente și o insulă, incremental pe 7 zile, backup săptămânal incremental pe 4 săptămâni și backup lunar incremental pe ultimele 6 luni, iar pentru că cresc destul de mult proiectele evaluez deja opțiuni de integrare a unui tape backup în ecuație.
Nivelul de sănătate și integritate al backup-urilor e testat săptămânal și până acuma nici n-am fost nevoit să dau vreun restore direct în producție și nici nu mi-a făcut probleme când am dat restore-uri de probă.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter