Cum tarifezi dacă rezolvi foarte repede ceva?

Cum tarifezi dacă rezolvi foarte repede ceva? ©

Am fost pus de multe ori de-a lungul timpului în situația în care am dat o estimare serioasă, de zeci de ore, iar problema am rezolvat-o în maxim o oră. Sau minute, într-un caz anume¹.

Cum tarifezi genul ăsta de lucrare? Clientul a bugetat 20 de ore, de exemplu. Psihicul tău este deja setat pe a primi suma aia. Ce e de făcut în azul ăsta?

Eu îi spun omului din start: estimez că va dura X ore, dar poate fi mai mult, poate fi mai puțin. Dacă situația se duce în sus mai puțin de 1-2 ore, rămânem pe estimarea inițială. Dacă este mai jos, spunem clientului.

Și am avut discuția asta cu cineva, iar concluzia a fost „ești fraier, ia-i banii, nu o să știe ăla câte ore ai lucrat”. Ceea ce nu-i fals, dar problema e că știu eu cât am lucrat și … nu rezonează cu principiile mele².

Cum ar trebui procedat? Iau banii pe estimare? Doar pe o parte? Un tarif minim?

¹Un client a insistat să plătească tariful aferent a zece ore pentru un task ce a durat ~20 de minute

²Una din chestiile cu care mă mândresc este că, în 15+ ani de freelancing nu am avut probleme cu clienți care n-au plătit sau alte minuni de genul. Deci e un fel de Karma?

6 Comentarii

Ady a scris

Cum eu cred în Karma, dacă rezolvi mult mai repede decât ai estimat cere-i clientului pt orele efectiv lucrate și lasă-l pe el să decidă.
Sau na, dacă ți se pare că ajungi să încasezi prea puțin,dacă ai zis că durează 10 ore și ai rezolvat în 20 de minute, cere-i banii pe ora întreagă, sau ai zis 10 ore, ai rezolvat în una, cere banii pt 1,5 ore sau maxim 2.
Dacă încasările sunt totuși ok, sau se compensează cu alte încasări că poți lua mai multe lucrări, cere în continuare pt fix cât ai lucrat.

Ady a scris

Sau, poți băga clauză în contract ceva de genul: „dacă lucrarea se efectuează în timpul estimat, tariful pe oră este x, dacă lucrarea se efectuează în mai puțin de 1/4 (sau cum consideri tu) din timpul estimat, tariful pe oră crește cu 50% sau se dublează (iar cum consideri tu” (ceva care să te coafeze cât de cât și pe tine, dar nici să nu ajungi să ceri pe ora efectiv lucrată cât ai fi cerut pe cele 10 estimate, ceva care să te ajute să-ți păstrezi principiile, dar nici să nu pierzi exagerat de mulți bani).

Alex a scris

@Ady: Mie personal, ca si client, daca vad o clauza de genu imi indica posibilitatea ca tu nu stii sa estimezi corect un proiect. Sau, ca vrei sa faci un ban rapid. Stii ca dureaza 1 ora, dar estimez 10 ore, dar iau ceva in plus pentru ora respectiva.

Cazurile de genul spuse de Ionut se intampla rar si nu cred ca trebuiesc sa fie tratate prin contract.

Cel mai simplu este sa fii corect si sa spui clientului exact cat ai lucrat. Va aprecia si va mai veni la tine pentru ca stie ca nu vrei sa ii tragi teapa. :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter