🚲Când e ghinion, e ghinion

🚲Când e ghinion, e ghinion ©

Am o baftă la pene… ceva de speriat. Am făcut patru în două săptămâni.

Prima, pe spate. M-a prins cu pantalonii în vine, ca să zic așa: în mijlocul orașului, fără nimic de schimb la mine. Eh, aia e, walk of shame… În retrospectivă, mă gândesc că 4 bari au fost, totuși, prea mult pentru o camera de buget…

A doua, la câteva zile, tot pe spate. N-a ținut prea mult, iar aici tind să cred că omul de la Decathlon a ciupit-o la montare, altfel nu-mi explic de ce găurica era pe interior (deci la contact cu janta). Din fericire, mi-am învățat lecția: aveam cameră, pompă, scule, tot. În 10-15 minute eram iar la pedalat.

A treia… sunt idecis care a fost. Stai să vezi: acum câteva zile scot limuzina de la garaj și văd cauciucul de pe spate turtit. Iar pană? Dau rapid la pompă, fac o tură prin cartier, în 10 minute nu se dezumflă deloc. Oh well, o fi vreun spiriduș în garaj, se joacă cu nervii mei. Plec în oraș, la Cazino iau o înghețată, dau să mă urc pe Rosinanta și… roata din față era pe jantă. Oh well, mă pun la umbră, 10-15 minute mai târziu urcam Termele Romane.

Zic că e cazul de o pauză. Trei-patru zile nu mă mai ating de bicicletă. Azi mă duc, roata din spate era pe jantă. Demontez roata, o aduc în casă, scot camera: pană. Caut pe cauciuc, găsesc și motivul pentru care eram pe jantă cu câteva zile în urmă: o frumusețe de spin. Pana numărul patru. Sau trei, depinde cum număr…

Un prieten mi-a recomandat benzi antipană (ceva de genul). Altul mi-a recomandat o zeamă ce se bagă în cameră, care astupă găurelele imediat ce apar. Apoi am citit (și văzut pe youtube) că tubeless nu e neapărat o idee rea, dar nu am găsit dacă Double Fighter-ul meu este tubeless ready (deci presupun că… nu e?).

Sugestii?


Nu se poate să ai ghinion mai mare, este? Stai să zic și despre peticire!

Zic: am trei camere, tai una, le peticesc pe celelalte, să am cu ce să mă plimb până îmi vin rezervele. Simplu, nu?

Improvizez o pseudo-menghină dintr-o cheie franceză și două bucăți de lemn, curăț, dau cu prenadez, bag în pseudo-menghină, aștept vreo oră-două, bag în apă, altă găurică. La ambele camere a mai apărut încă o găurică! Chiar ATÂT de sensibile sunt camerele astea? (mărci diferite, deci nici nu pot spune că e o problemă la Continental)

11 Comentarii

dam167 a scris

După fiecare pană trebuie să verifici foarte bine cauciucul – eu am avut cioburi care au intrat în cauciuc și într-o zi sau două au ajuns la cameră. Uită-te în tăieturile din cauciuc, de obicei acolo rămân cioburi sau pietre mici și ascuțite.

Se spune că atunci când începi să faci pene e bine să schimbi cauciucurile – poate ar fi bine să te uiți atent la ele să vezi dacă n-ar fi bine să iei unele bune. Dacă sunt totuși ok, mărește presiunea în roți, în limita cauciucului, normal.

Nu-ți bate capul cu tubeless, nu e pentru noi amatorii. La tubeless cauciucul se lipește practic de jantă și e mai pretențios. Așa, schimbi camera și mergi on your merry way. Poți încerca în schimb acea zeamă băgată direct în cameră dar sincer, mi se par măsuri extreme având în vedere că eu am mers pe cursiere ani de zile fără vreo pană. La un moment dat a trebuit să schimb camerele pentru că nu mai ținea ventilul ca lumea.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Pe spate (unde am avut cele mai multe incidente) am cauciuc nou, am maximum 200km cu el (continental), nu cred că ăla e buba.

La ultima pană pe spate am găsit un spin, dar înainte de asta… nimic. Azi am citit pe undeva că o presiune insuficientă favorizează penele dar și că presiunea trebuie să crească odată cu sarcina bicicletei. O să încerc să încerc iar 4 bari, vedem ce se întâmplă. Ori pană ori nu :D

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: scrie pe cauciuc presiunea maximă – ține de dimensiuni, la o cursieră poți avea și 10 bar (cu cât cauciucul e mai mic, presiunea e mai mare) – și poți umfla până ești puțin sub ea. De exemplu dacă ai 5 bar poți umfla liniștit la 4.5.

Eu zic că ține și de ghinion, eu am făcut vreo 5 pene în circa 8 mii km.

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: eu am cumpărat camere Michelin (că asta era la Decathlon), ceva no name, iar acum mi-am luat Cube – că asta am găsit la un magazin aproape de mine. Pentru roțile mele sunt 20-30 de lei, cred că alea no name au fost 20 de lei. Cum ziceam, le-am schimbat rar, n-am observat că unele ar fi mai proaste ca altele.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter