Ce nu știi că nu știi?

Ce nu știi că nu știi? ©

O discuție de azi – pornită de la Abramov – s-a purtat în jurul ideii „ce nu știi?”. Iar participanții au dat tot felul de exemple, de la cântat la vioară la ASM sau COBOL.

Doar că problema e un pic mai complexă de atât. Este o șmecherie în întrebare, că se pleacă de la premisa că știi ce nu știi. Și de aici ajungi la extreme destul de tâmpite.

De exemplu, am susținut de multe ori (și pe blog și în alte părți) că facultatea nu este neapărat utilă în programare. Sigur, ăsta era un exemplu pur anecdotic, mergând pe ideea „dacă eu n-am avut nevoie, e clar că nici tu nu ai nevoie”.

Doar că se întâmpla o chestie: afirmația mea era bazată pe ce nu știam. Nu știam ce aș putea învăța la o facultate, deci nu aș putea spune cât de mult m-ar fi ajutat de fapt facultatea. Ergo nu știam ce nu știam. (bine, nu ar trebui să vorbesc la trecut, tot nu știu ce nu știu, dar acum știu că sunt lucruri pe care nu le știu…)

Cel mai nasol loc în care te poți afla este „nu știi că nu știi”. Cred că e locul unde Duning-Kruger e în floare.

Locul optim (cred că) este „știu că nu știu” respectiv „știu că nu știu ce nu știu”, pentru că îți permite să te documentezi pe un anumit subiect (sau să stai deoparte, dacă e cazul).

Și cariera dar și viața sunt pline de chestii de genul „nu știai că ai nevoie”. Un scaun de birou bun. O tastatură mecanică. Sport. Odihnă.

Tu ce știi că nu știi?

3 Comentarii

Ady a scris

aproape totul e ceea ce știu că nu știu.

să…bipbip… chiar am azi am avut o discuție cu șefa-șefelor ”ce nu știi?” am rămas tablou. ”n-am cum să spun ce nu știu, doar când mă lovesc de o situație pe care n-o știu, pot să zic ”p-asta n-o știu” și să cer ajutor atunci”.

dam167 a scris

În mod paradoxal (poate) mi se pare că școala (inclusiv facultatea) te ajută să știi ce nu știi. În general oamenii din învățământ susțin că școala este și trebuie să rămână niște noțiuni de bază, doar că e evident că te face să gândești într-un anumit fel, iar asta te împiedică uneori să vezi lucrurile din alt unghi.

Concret știu că nu știu prea multă istorie pentru că ce am învățat la școală e de multe ori bazat pe teorii greșite sau simplificat prea mult. Programa școlară în general nu se adaptează la studiile recente, nu e ca și cum îți face legătura cu ce zic acum antropologii.

Gigel Anonimu' a scris

Cand crezi ca stii „ce nu stii” iti formezi o parere gresita despre „ce nu stii”. Pana nu experimentezi pe pielea ta nu afli adevarul.

E ca si uitatul la un trailer. Crezi ca stii filmul din trailer dar pana nu te uiti nu ai cum sa-l experimentezi cu adevarat.

Eg: experimentatul cu „ce nu stii” e singura cale sa stii.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter