Agricultura nu-i atât de distractivă!

Agricultura nu-i atât de distractivă! ©

A început Youtube să-mi recomande filme despre agricultură. Gardening, cum zic hipsterii. Că uite ce mișto e, cât de ușor se udă, cât de ușor se face, cât de ușor se drege.

E ușor pe dracu.

Mi-am petrecut o bună parte din copilărie și adolescență în grădina bunicilor. Și nu la modul ăla boem, unde stăteam la soare și mă uitam la gâze cum zumzăie gingaș pe borul pălăriei mele de paie. Nu, săpând, udând, plivind, mușcat de toate insectele pământului.

Este oricum numai ușor nu, mai ales dacă vrei să ai plante bio, fără îngrășământ sau fără ierbicid.

Sigur, lucrurile s-au mai ameliorat puțin, a început lumea să audă de mulci, folii, irigare prin picurare, de una, de alta, dar realist vorbind, este al dracului de greu și, mai important, e o muncă continuă. Nu faci grădina și aștepți recolta, ci trebuie tot timpul să te uiți, să rupi buruieni, uscături, să mai știu eu ce.

Seamănă cumva cu situația corporatiștilor care cred că mutatul de la bloc la casă e o joacă de copil ce nu implică nici un fel de schimbare a stilului de viață…

2 Comentarii

Ady a scris

cine a zis că treaba cu agricultura e ușoară:
fie îndeplinește simultan următoarele condiții: îi place să facă treabă asta (da’ îi place d-ăla, rău de tot, de-ar sta numa’ cu mâinile în pământ, își dă ultimul leu pe o floare ”culoarea asta nu aveam acasă”, înțelegi tu ce vreau să zic), are un timp oarecare zilnic pe care îl poate aloca acestei activități dacă are chef (timp neocupat/ocupabil cu altceva) și îl ține fizicul, ca vârstă și stare de sănătate.
fie habar n-are despre ce vorbește.

Paul a scris

Depinde si de scara. Probabil bunicii tai aveau o gradina intreaga. Altii prefera sa aiba 5 fire de rosii. Gradinaritul nu e intotdeauna „de masa”. Ca o anectdota personala, un coleg avea biroul la parter si si-a pus sub geam vreo 10 fire de rosii. In pauza de pranz le uda, pigulea, prasea, si avea un afis mare in geam, care are chef de o rosie proaspata sa o inhate.

Pe de alta parte, pe unde am calatorit in afara Romaniei, oamenii sunt destul de muncitori in ale gradinii. Chiar daca nu planteaza legume, ingrijesc remarcabil gazonul/florile din curte. Si un gazon frumos, chiar daca nu chiar cat o gradina, necesita suprinzator de multa munca.

Asadar, oamenii care se lauda cu gradinaritul chiar le place, doar ca nu fac agricultura si nu fac bulion. Ingrijesc cateva plante.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter