Degassing

Degassing ©

De când am început să-mi prăjesc cafeaua, am cam ignorat acel degassing recomandat. DE TOATĂ LUMEA. Încercasem la un moment dat, nu am simțit nici o diferență, am început să râșnesc cafeaua imediat după ce se răcea.

Ce este degassing?§

Bobul de cafea, după prăjire, începe să degaje CO2. Nu știu toate detaliile, dar, printre altele, codoiul ăsta e responsabil și de crema din espresso. Eh, CO2 ăsta iese din cafea și, făcând asta, împinge toate uleiurile din bob.

(ăsta e și unul din motivele pentru care sunt șanse destul de mici să-ți iasă o cremă spectaculoasă din cafeaua ambalată)

Doar că, din câte am înțeles, imediat după prăjire, iese doar CO2, fără să împingă alte nebuneli afară; practic, toate multe din arome cafelei rămân în boabe!

De ce am ignorat degassing-ul până acum?§

În mare parte… din ignoranță. Dar tind să cred că are un rol important și originea cafelei dar și modul de prăjire. Pentru că am trecut prin toate originile posibile rapid (e.g. prăjeam câte 250g), nu aveam timp să observ diferențe și subtilități.

Dar cum m-am stabilizat la câteva cafele (Ethiopia, Panama) și am început să prăjesc cantități un pic mai mari, s-a întâmplat… ceva. După trei-patru zile de la prăjire, cafeaua a început să capete un alt miros. O altă aromă. O altă… textură, dacă aș putea spune.

O nouă abordare§

Prin urmare, am început o nouă abordare: când îmi rămâne doar o râșniță de boabe, mă apuc să prăjesc o serie nouă și o las să stea pe masă, să mediteze la sensul vieții. O râșniță de boabe îmi ajunge vreo 3-4 zile, deci… la fix.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter