Ai vreun plan de viață?

Ai vreun plan de viață? ©

Majoritatea oamenilor cu care am vorbit despre treaba asta mi-au dat răspunsuri.. vagi. Nu intenționat, ci pur și simplu nici ei nu realizau cât de vag le este răspunsul!

La întrebarea „ce plan de viață ai”, am primit răspunsuri foarte asemănătoare: să am bani, să mă bucur de viață, să îi fac un viitor copilului etc.

Observi că răspunsul este vag? Nu? Hai să le luăm pe astea (au fost cele mai întâlnite răspunsuri):

  • Să am bani: câți bani? 100.000€? 500? 7.050.021? 10kg de aur? 18.9 kg de aur? Ce înseamnă de fapt să am bani? Concret, nu platitudini de forma „să nu trebuiască să mai muncesc toată viața”.
  • Să mă bucur de viață: ce naiba înseamnă asta? Să faci 8 copii? Să bagi alcool și droguri non stop? Să călătorești? Să faci acte caritabile?
  • Să faci un viitor copilului? Cum, concret? Îl trimiți la școală? Îl căsătorești (i.e. îl vinzi pe cinci cămile și trei capre)? Altceva?

Nu mă înțelege greșit, nici eu n-aș putea spune că am vreun plan bine definit și, în mare parte, mă bucur de inerția vieții. Dar treaba asta mă face să mă întreb: fără o destinație clară, este puțin probabil să găsesc… drumul, nu?

E ca și cum aș spune „vreau să merg în vest”. Unde în vest? Cernavodă? Arad? Londra?

6 Comentarii

dam167 a scris

Interesant subiect. Din răspunsuri (alea vagi) se vede lipsa noastră de educație, din păcate. Dar e bine să conștientizăm că, vorba ta, ne dăm seama de probleme.
Asta cu banii ține de educația financiară. Majoritatea oamenilor nu-ți pot spune câți bani pentru că nu știu ce să facă cu ei. Poți să ajungi să câștigi 10 mii de euro/lună (zic și eu) și să nu ai un plan pe termen mediu/lung – când câștigi mult peste medie sunt șanse ca dintr-odată să nu mai câștigi și atunci trebuie să ai un plan de redresare sau de investiții. Primul pas pe care l-am făcut eu a fost să-mi pun pe hârtie cheltuielile și să văd în timp de câți bani am nevoie și care sunt tendințele când vine vorba de cheltuieli mari.

A te bucura de viață înseamnă în primul rând mai puțin stres și, pentru majoritatea, stabilitate financiară – pentru că poți să-ți cumperi chestii sau să plătești servicii. A apărut PS5? să poți să-l cumperi fără bătăi de cap, că e doar o consolă pe care o cumperi la cel puțin 2 ani. Te tot întrebi care-i faza cu aifonul? îți iei unul – te ține 2-3 ani, nu e ca și cum iei altul în fiecare lună. Ți-ai (re)descoperit o pasiune? bagi niște bani acolo fără să faci n calcule legate de siguranța familiei. Vrei o excursie, vrei să mergi la un concert, sau vrei o mașină nouă? să poți face asta fără sacrificii. Pe scurt, să poți face chestiile care te fac să te simți bine fără să te simți vinovat că ai cheltuit niște bani. Sau da, chiar chestii caritabile, de exemplu să afli într-o zi de o cauză și să donezi 5 mii de lei fără să renunți la concediu.

Multe chestii țin de bani pentru că totul costă bani, inclusiv serviciile care te fac să te simți bine sau relaxat. Iar călătoriile în general nu sunt concedii de 10 zile într-un loc nou, dar pentru a petrece câte o lună sau 2 undeva ai nevoie de bani și disponibilitate.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Păi aia zic, nici „să am bani”, nici „să am o viață împlinită” nu au definiții de manual, sunt specifice fiecărei persoane. Iar mulți oameni au o lacună în a defini aceste două treburi.

Uite, pentru tine „a te bucura de viață” poate însemna tot ce ai înșirat acolo. Pentru mine ar putea însemna să am cinci copii. Pentru altul ar putea însemna să nu aibe nici un copil. Pentru altul ar putea însemna să aibă trei căței, cinci pisici și un papagal. Pentru altul să colecționeze timbre. Șamd. Problema (cred) este că oamenii nu au o definiție clară despre scop și, implicit, nu știu cum să ajungă acolo.

Empire a scris

Pe de alta parte, daca nu ai asteptari exacte de la viata te poti bucura de ce ti se intampla bine. Daca ai asteptari, vei fi nefericit pana reusesti sa le indeplinesti. Da, poti sa ai planuri exacte pe termene scurte si medii, dar planurile pe termen lung pot aduce nefericire, pentru ca mereu vei compara ce ai reusit sa faci cu ce ti-ai planuit „pentru viata”.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: Păi man.. e ca și cum un constructor n-ar face planul casei pentru că… oricum nu o să iasă fix cum a plănuit… Nu sunt sigur că abordarea asta, de a fi doar un spectator la propria viață (și planificând doar lucruri mărunte) e cea mai bună decizie.

Eu, când mi-am dat seama de situația asta mi-am pus următoarea întrebare: dacă am ajuns în punctul ăsta fără un plan bine pus la punct, oare unde aș fi ajuns dacă aveam un plan?

Bine, pe de altă parte, mai e și treaba aia cu „planurile sunt modul oamenilor de a face zeii să râdă”…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter