Oh, ironia…

Oh, ironia… ©

Ce vezi mai jos nu e neapărat o problemă la acel comentator. E o chestiune în… societate: nu vedem problema dacă suntem parte din ea. Pentru că ghici ce? Traficul ăla nasol în care ești blocat în fiecare dimineață? (și) Tu ești. Poluarea? (și) Tu o generezi.

Mașinile parcate pe trotuare? Ia zi, unde parchezi? Sigur, scuza cu „oh, dar n-am unde să parchez, sunt nevoit o las pe trotuar” este bună, dar știi și tu că este de o naivitate de weekend, scoasă doar să te facă să te simți bine în timp ce arunci pe geam paharul de latte de la Star Bucks, să ai motiv să te plângi de jegul din oraș.

Este deja usor penibil felul in care insistati cu trotinetele si biciclistii, mi se pare ca luati in deradere toate problemele pe care le are acest oras: lipsa locurilor de parcare, masini parcate pe trotuare, astfel incat pietonii merg mai mult pe strada decat pe trotuar, trafic infernal, transport in comun ineficient, lipsa unei centuri, strazi in stare extrem de proasta […] spatii verzi neingrijite [..], lipsa apei calde si a caldurii […], lipsa unui sistem de colectare selectiva si a cosurilor de gunoi in spatiile publice, poluare, spitale si scoli de lumea a treia, constructii care nu respecta planurile urbanistice (daca acestea exista), semafoare si intersectii prost facute, lipsa amenzilor de circulatie (nu exista semafor la care sa nu vad macar o masina trecand pe rosu, indiferent de cat de liber ar fi), lipsa amenzilor pentru tulburarea linistii publice, aruncat gunoaie sau orice alte abateri care ar trebui taxate imediat, centrul vechi este intr-o stare extrem de proasta […]

Comentator

Nu insistăm cu pistele de bicicletele, dar ne plângem de niște probleme ce ar fi rezolvate dacă … am încuraja folosirea bicicletelor.

Dar hei, doar nu merg eu cu bicicleta ca toți #săracii.

4 Comentarii

dam167 a scris

Eu cred că sunt 2 componente aici: 1 ce poate face administrația locală și 2 ce pot face oamenii.

La 1, dacă creezi condiții, poți impune restricții – de exemplu dacă eficientizezi transportul în comun, poți limita traficul de mașini mici prin lipsa de parcări sau taxarea lor mult mai dură, străzi pietonale mai multe etc. Doar că trebuie să știi ce faci, altfel dai totul peste cap. În Timiș/Timișoara s-a făcut un studiu de mobilitate urbană prin care s-au scos în evidență mai ales problemele pietonilor, în timp ce mersul cu bicicleta a avut un procent foarte mic – contestat de ONG-uri. Părerea mea e că ar trebui cumva descurajate drumurile scurte cu mașinile mici, mai ales în centrele orașelor, dar mărită eficiența transportului în comun și a transportului de marfă.

La 2 e destul de clar, poți să te urci pe bicicletă și aia e. Îți faci traseul pe unde te simți în siguranță, îți cumperi un echipament adecvat și gata. Eu am tot susținut că cei ce folosesc bicicleta sunt încă puțini, dacă te uiți pe statistici n-ai cum să justifici investiții majore în infrastructură velo, având în vedere că suntem săraci. Dar depinde de distanțele parcurse cu bicicleta, când faci 5-7 km n-ai nevoie de nu știu ce infrastructură, ține doar de tine dacă alegi să circuli cu bicicleta sau nu. Pe mine m-au deranjat și ONG-urile care tot organizau adunări cu bicicliști și susțineau că suntem mulți, dar nu, încă nu suntem. E drept că nu știu ce ar putea face ONG-urile de profil din țară, că doar nu pot pedala în locul nostru, dar infrastructura sigur nu va veni în viitorul apropiat.

Ionuț Staicu a scris

@dam167:

încă puțini, dacă te uiți pe statistici n-ai cum să justifici investiții

FIX așa a fost în Londra, unde nu aveau piste pentru că nu erau bicicliști, deci nu are rost să facă infrastructură. Ghici ce s-a întâmplat când au apărut pistele? Au apărut și bicicliștii!

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: e clar că dacă vor fi piste vor fi mai mulți bicicliști. De altfel sunt mai multe piste acum decât erau acum 10 ani, dar dacă tot așteptăm piste n-o să mai ajungem să și pedalăm. Șoselele ar fi mai goale dacă lumea ar circula cu bicicletele și nu ar deranja așa mult că nu sunt destule piste.

Marius a scris

@ionut: dar acolo la Londra platesc baietii niste taxe de-ti vine rau sa bagi masina in centru. Povestea indianul care m-a adus de la aeroport ca-l rupeau taxele, inclusiv pentru masini noi.
Taxele de parcare nu sunt 2-5 lei cum sunt pe la noi prin orase.
Tanti Firea putea sa-si ia hate pe treaba aia cu oxigenul, dar ar fi fost o chestie ok pe termen lung.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter