Cele mai mari lipsuri din Windows sunt…

Cele mai mari lipsuri din Windows sunt…

Windows are lipsuri? Cu siguranță! Dar același lucru este valabil pentru toate sistemele de operare existente, indiferent că vorbim despre desktop sau mobile.

Două lipsuri sunt extrem de enervante însă, și afectează majoritatea utilizatorilor. Iar aceștia nici nu-și dau seama!

Migrarea pe un hardware nou§

Dacă îți schimbi Mac-ul (cu un alt Mac adică), în mai puțin de o oră ai noul instrument setat fix cum era vechiul. Există un utilitar care migrează tot: aplicații, setări, fișiere. Tot.

În Windows nu poți decât să speri că noul hardware va permite OS-ului să pornească cu HDD vechi, să poți instala driverele corecte.

În Android ești pe cont propriu, YOLO, cum s-ar spune

Organizarea fișierelor§

Organizarea fișierelor digitale a urmat cumva organizarea fișierelor fizice, pe ierarhie: iei un document, îl pui într-un dosar, dosarul îl pui într-un biblioraft șamd.

Doar că… organizările pot fi de mai multe feluri, iar o metodă mai bună (mai ales dacă e combinată cu cea de mai sus) este o organizare pe bază de… etichete (tag-uri).

De exemplu, dacă vrei să organizezi muzica, vrei să o ai organizată pe ani, gen muzical, artist șamd. Dacă vrei să organizezi documentele unei firme, ai vrea să le organizezi după ani, contracte etc.

Doar că Windows, nativ, nu știe să facă asta. Dar Mac știe și o face foarte mișto și intuitiv.

Sigur, sunt aplicații disponibile – azi am găsit Tagspaces, dar am mai încercat Tagging și altele – dar acestea au mai multe probleme:

  • În primul rând, organizarea și administrarea tag-urilor se face dintr-o aplicație separată, nu Windows Explorer.
  • În al doilea rând – mult mai important – tag-urile sunt păstrate… în diferite locuri. Tagspaces face un folder .ts și pune acolo meta-date. Tagging le pune… nu știu exact unde. Coroborat cu prima problemă a OS-ului, te face să fii… reticient la a le folosi.
  • Mutarea/redenumirea unui fișier rezultă în… pierderea tag-urilor.

Ca să fie lucrurile și mai enervante, tag-urile sunt suportate… pentru anumite fișiere: documente Office sau imagini. Deci există o oareșce funcționalitate în Windows. Dar este o funcționalitate fragilă, tag-urile nu se păstrează dacă mulți fișierul pe alt HDD (sau trimis pe mail, backup etc).

WinFS ar fi trebuit să suporte această treabă, dar… a fost abandonat, Bill Gates – între două vaccinuri diabolice – afirmând că a fost cea mai mare dezamăgire a sa de la Microsoft (probabil o fi uitat de WinMe?).


Ce te enervează cel mai tare la OS-ul folosit de tine? Ce crezi că-i lipsește?

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter