E mai greu să începi sau mi se pare?

E mai greu să începi sau mi se pare? ©

Pe vremea mea, a începe în IT era rezonabil de… simplu. Dacă voiai să construiești un PC, trebuia să ai noțiuni hardware, să știi ce e ăla un IRQ, cum se activează HIMEM.SYS șamd. Voiai sau nu, construcția unui PC te învăța multe. Și de acolo îți continuai acumularea de know-how, învățai să pui un OS, învățai comenzi DOS etc. Plus că, lipsa internetului, te făcea să citești constant manuale și/sau să îți dezvolți anumite modele mentale ce te ajutau să-ți rezolvi problemele.

Practic a sta non-stop în mațele OS-ului era o necesitate, nu o hipstereală ca azi, nu o alegere.

În ziua de azi, a construi un PC nu înseamnă prea multe: cumperi piesele, le asamblezi, bagi stick-ul USB și din zece click-uri ești gata de treabă. Ăsta nu e neapărat un lucru rău, ci doar… unul care te limitează.

Și mă gândeam așa: înțelegerea bazelor unui întreg sistem informatic nu se mai poate face altfel decât intenționat. Gen să deschizi tu consola. Să alegi tu să te scarpini în cap fără să cauți soluții online.

Paradoxal, cu atât de multă informație în jurul nostru, mi se pare mult mai greu să intri în lumea IT (i.e. de la zero) decât era în urmă cu 20-30 de ani.

Sau doar mi se pare?

3 Comentarii

dam167 a scris

Ți se pare. Ce mi se pare mie e că confunzi lipsa de inițiativă (care da, e o problemă mai ales la noi) cu progresul tehnologic și al serviciilor. Cel mai simplu exemplu, cine n-a vrut (pe vremuri) să-și întrețină un PC acasă și-a scris documentele de mână. Acum toată lumea își poate scrie documentele la PC, e alegerea lui dacă vrea mai mult. Înainte probleme la driverul plăcii de sunet însemna PC stricat, azi exportul unui document în alt format e o problemă reală pentru același individ.

Lipsa de inițiativă lipsește și acum și se reflectă în toate studiile. Acum că avem de toate, câți își fac măcar un site sau câți încearcă să-și automatizeze munca cu atâtea softuri disponibile? Limitele le văd doar cei ce nu au inițiativă.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Cu siguranță și inițiativa (sau… lipsa ei) este o problemă!

Eu cred că rezolvarea problemelor de atunci te punea într-un anume mindset, ce-ți „deschidea ochii”: vedeai că poți automatiza lucruri (cu un .bat), că poți să editezi un .ini, că una, că alta. Lucru ce nu se mai întâmplă acum, nu ești încurajat de nici o componentă software să aprofundezi chestii.

Eu, de exemplu, am aflat ce SF-uri se pot face în Excel recent, câteva luni. Știu utilizatori de Mac de ani de zile care nu au folosit niciodată Automator. Etc.

Ady a scris

nu știu cum era pe vremuri, dar mie personal, care practic pornesc de la -infinit în IT mi se pare imposibil de pornit acum.
din ce aud în jurul meu pare să existe un ocean platenar de informații și domenii, cele mai multe interconectate între ele.
presupunând că vreau să încep cu ceva, mi se pare imposibil pt că acel ceva presupune chiar și cea mai vagă pulbere de informații din alte 3 ceva-uri, informații pe care eu nu le dețin.

ca un cineva ca știe să intre pe net, să scrie în word, să folosească vreo 3 aplicații pe la job și 0,0001% excel habar n-am de unde să încep și încotro s-o iau.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter