Știi ce e aia o investiție?

Știi ce e aia o investiție? ©

Scurt, că azi a fost o zi foooaaarte lungă: voi știți care e diferența dintre o cheltuială și o investiție?

Am auzit de foarte multe ori expresia „investesc banii în X”, unde X reprezintă … cheltuieli: mașină, telefon, etc.

Oameni buni, diferența o faci foarte ușor: îi crește valoarea în timp? Sau măcar rămâne la aceeași valoare? Dacă răspunsul e un NU categoric, am o veste proastă pentru tine: nu investești banii, îi cheltui.

Nu că aș fi eu cel mai cumpătat om din univers (nici măcar din familie nu sunt…) dar exprimarea asta este toxică, dându-ți impresia că faci cea mai bună afacere când, de fapt, este fix pe dos.

6 Comentarii

George a scris

Eu as explica altfel: ceea ce ai achizitionat te va ajuta sa generezi venituri in viitor? daca nu, atunci este cheltuiala.
De exemplu, o masina poate fi considerata investitie chiar daca-i scade valoarea in timp. Depinde contextul.

dam167 a scris

Investiția presupune că obții ceva – chiar dacă definiția literară se referă la profit, în urma unui capital. Valoarea poate fi și ceva personal, nu neapărat în bani, dar am văzut că nu prea există percepția asta decât în rândurile pasionaților. O mașină nouă poate înseamna comoditate și o senzație de confort în general, iar asta are o valoare pentru mine, alta (poate) pentru tine. E similar cu a spune că investești în tine sau într-o relație, tot timpul ai un obiectiv în minte dar valoarea efectivă e ceva relativ.

Dacă scoți plăcerea de a avea/face ceva ajungem niște roboței obositori și enervanți, nimeni nu vrea să audă la bere că vai, ai CHELTUIT 300 de euro pe 2 ergopower-e de bicicletă (maneta de frână+schimbător de viteze).

Cât despre aspectul lingvistic lasă, că mai aiurea ca antreprenor și proiect încă nu-i nimic. Se apropie unele, dar încă n-au ajuns acolo.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Nu am absolut nici o problemă în a cheltui banii. Am și menționat în articol, nu sunt chiar cumpătat când vine vorba de dat banii aiurea. Problema mea este strict la exprimare :D

Poți să dai 300€ pe ergopower, poți să bagi bani în mașină etc. Dar nu investești. Dacă ești ciclist profesionist, lucrurile se schimbă :

Empire a scris

Si masina este o investitie cateodata. Cu ajutorul ei economisesti timp (eu economisesc o ora pe zi) pe care apoi il folosesti pentru a produce alti bani. Alt exemplu este: Daca ai o masina, poti alege un job greu accesibil cu autobuzul, care se poate sa aduca venituri in plus mult mai mari decat costul masinii. Adica nu trebuie sa-i creasca valoarea in timp ca sa se poata numi investitie. Bicicleta e o investitie aproape mereu, daca e folosita, chiar si daca e pentru o plimbare. E o investitie in sanatatea ta. Cheltui mai putin acum, pentru a nu cheltui mai mult mai tarziu cu doctorul.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter