Migrarea la IDE a fost una dintre cele mai bune decizii din carieră

Migrarea la IDE a fost una dintre cele mai bune decizii din carieră

M-am încăpățânat vreo 15 ani să folosesc editor de text pentru a scrie cod. Sigur, de fiecare dată am ales cel mai bun editor de text (pentru mine), cu o grămadă de features integrate, dar, până la urmă… era editor de text.

În timp, am tot încercat diferite IDE-uri: PHPStorm, Zend Studio, Aptana, NetBeans, Eclipse și probabil altele de care am uitat. Le-am încercat de mai multe ori, ceva nu părea în regulă și m-am întors de fiecare dată la editorul folosit în acel moment.

Am încercat PHP Storm de… vreo patru-cinci ori înainte, de fiecare dată mă enerva un feature sau altul, că era nu-știu-cum, că era prea albastru, că avea prea multe litere, că nu știu ce. Asta până când situația mi-a impus că un IDE este absolut necesar: un proiect legacy uriaș, mii de fișiere, unde fără o navigare eficientă aș fi albit prematur.

Și de atunci a trecut un an și ceva, dacă nu chiar doi și pe zi ce trece îmi dau seama că asta a fost una dintre cele mai bune decizii ale carierei mele. Sigur, are destule neajunsuri, dar beneficiile… ei bine, să zicem doar că merită din plin cei 10€/lună!

În fine, treaba asta m-a făcut să realizez altceva, mult mai important (dar și evident, totodată…): trebuie să fii într-un anumit… punct din punct e vedere profesional și mental pentru a face un salt masiv într-un domeniu.

Mi s-a întâmplat asta de mai multe ori: ba cu OOP, ba cu Git, ba cu TDD (despre care, chiar dacă nu-l folosesc în mod curent, pot spune că-i mai accesibil).

Iar dincolo de alegerea editorului – care, până la urmă, nu contează care este – este mai important să-l înveți. Să-ți cunoști editorul inside-out, să știi scurtături, să știi ce poate, ce nu poate, să automatizezi tot ce se poate. Indiferent că e editor de text, IDE, editor foto, video sau MS Word.

8 Comentarii

dam167 a scris

Păi și nouă de ce ne-ai spus în seria ta de articole că nu ne trebuie IDE m? ca să ne chinui 🙂 !
Cu un editor de text te chinui de multe ori, chiar și începător fiind și chiar la lucruri banale ca rulatul unui script – cod la care Atom (cu package de run) dădea eroare, în PyCharm mergea. Chiar dacă nu cunoști prea bine IDE-ul, tot te ajută mult și economisești timp și nervi. Poți învăța sintaxă și dacă nu folosești autocomplete, trebuie doar să vrei.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter